Angajații Ministerului Finanțelor, ANAF, Antifraudă și ai unităților subordonate protestează marți, pentru a doua zi consecutiv, și amenință cu blocare totală a activității.
Angajații din sectorul bugetar au intrat marți în a doua zi de proteste, în semn de nemulțumire față de aprobarea Ordonanței de Urgență ce limitează sporul pentru condiții vătămătoare de muncă la 300 de lei brut, începând cu 1 iulie și până la finalul anului, conform News.ro.
La momentul transmiterii acestei știri, zeci de salariați ai Ministerului Finanțelor s-au adunat în fața biroului ministrului Alexandru Nazare pentru a purta discuții cu acesta.
Proteste au loc în mai multe județe din țară, printre care Gorj, Buzău, Teleorman, Dâmbovița iar participanții amenință cu blocarea completă a activității.
„Suntem mai mulți azi, mai determinați. Se adaugă și colegii de la Antifraudă. Noi vrem și putem să fim o instituție de siguranță națională”, a transmis, pe Facebook, Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe.
„Începem împreună o nouă zi, unii în birouri, alții protestând în fața instituțiilor”, potrivit unui alt anunț al Federației.
Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe este reprezentativă la nivelul grupului de unități MFP și ANAF și al instituțiilor subordonate.
„Salariații Ministerului Finanțelor, ANAF și unități subordonate continuă acțiunile de protest solicitând guvernanților să creeze instrumentele legale în așa fel încât colectarea veniturilor la bugetul national să devină cu adevărat o chestiune de siguranță și securitate națională. Evaziunea fiscală este o vulnerabilitate majoră, după cum spune CSAT, în primul rând datorită legislației incoerente, inadecvate și impredictibile, în domenii precum: colectarea TVA, procedura insolvenței, prețurile de transfer. Lupta cu evaziunea fiscală nu se poate face în mod real cu un sistem fiscal subdimensionat și subfinanțat. Servicii publice de calitate nu pot fi oferite de angajați care nu au siguranța locului de muncă și a unui salariu decent.
Evaziunea fiscală este o vulnerabilitate majoră, după cum spune CSAT, în primul rând datorită legislației incoerente, inadecvate și impredictibile, în domenii precum: colectarea TVA, procedura insolvenței, prețurile de transfer. Lupta cu evaziunea fiscală nu se poate face în mod real cu un sistem fiscal subdimensionat și subfinanțat. Servicii publice de calitate nu pot fi oferite de angajați care nu au siguranța locului de muncă și a unui salariu decent.
Angajații sunt hotărâți să protesteze oricât va fi nevoie, chiar să oprească activitatea, dacă nici acum, sub amenințarea unui deficit bugetar excesiv și a unor măsuri care afectează toată populația, nu vor fi făcuți pași clari pentru a transforma Ministerul Finanțelor într-o instituție de siguranță și securitate națională", a transmis Vasile Marica, președinte al Federației Nationale a Sindicatelor din Finanțe, conform Profit.ro.
Amintim că Guvernul a aprobat, luni, Ordonanţa de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice, iar luni seară actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial.
Documentul prevede limitarea sporului acordat în sectorul public pentru activitatea în condiţii periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locul de muncă respectiv.
De asemenea, concediul de odihnă suplimentar, acordat pentru prestarea de munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori activitate în locuri de muncă în care există astfel de condiţii, va avea o durată cuprinsă între 3-5 zile lucrătoare.
Până acum, salariaţii primeau pentru condiţii vătămătoare de muncă un spor de până la 15% din salariul de bază pentru toate categoriile de persoanl plătit din fonduri publice, dar nu mai mult de 1.500 de lei brut lunar. De asemenea, concediul suplimentar pentru muncă în condiţii grele era între 3 si 10 zile lucrătoare.