Patronii de firme mici și mijlocii transmit, marți, o serie de propuneri adresate viitorului Guvern, referitoare la susținerea IMM-urilor românești.
În rândul mediului de afaceri există un nivel ridicat de îngrijorare, în special în ceea ce privește situația politică pe care peste jumătate dintre respondenții unui studiu realizat de organizația IMM România o consideră un factor care le afectează direct activitatea.
Sondajul a fost realizat în perioada 15 – 22 mai și a avut în vedere percepția antreprenorilor asupra situației economice și a măsurilor care trebuie luate de viitorul Guvern. În total au au participat 1650 respondenți.
Devalorizarea leului în raport cu euro a fost semnalată ca o problemă majoră, întrucât a avut ca efect creșterea costurilor cu materiile prime și serviciile folosite în activitatea întreprinderii și diminuarea profitului pentru aproape jumătate dintre respondenți, conform studiului.
Alte dificultăți indicate de antreprenori includ lipsa resurselor financiare pentru investiții și scăderea cererii vânzărilor. Totodată, antreprenorii se tem de creșterea TVA-ului și creșterea concurenței neloiale, aspecte care reprezintă o reală problemă în dezvoltarea afacerii.
„Antreprenorii nu doar că semnalează problemele cu care se confruntă, ci propun și direcții clare de acțiune pe care viitorul Guvern ar trebui să le aiba în vedere. Astfel, principala solicitare a antreprenorilor o reprezintă implementarea de programe de finanțare și garantare pentru IMM-uri, în scopul consolidării afacerilor prin diversificarea produselor și serviciilor oferite. Alte propuneri susținute de mediul antreprenorial includ reducerea impozitului pe dividente la 5% și acordarea posibilității trecerii de la impozitul pe profit la impozitul specific microîntreprinderilor în funcție de evoluția economică a întreprinderii”, se arată într-un comunicat de presă transmis StartupCafe.ro.
Din perspectiva acțiunilor urgente pe care antreprenorii le consideră esențiale sunt: stabilitatea fiscală și predictibilitatea, reducerea cheltuielilor bigetare, reducerea impozitării pe forța de muncă și creșterea absorbției fondurile europene.
Fiind întrebați dacă afacerea a fost afectată de actuala conjunctură politică -14,9% au răspuns că a fost afectată într-o foarte mare măsură, 39,4 % au menționat că a fost afectată într-o mare măsură, rezultând că 54,3% dintre antreprenori sunt afectați de actuala conjunctură politică. În același timp 26,6% au răspuns că a fost afectată într-o mică măsură, iar 13,8% că a fost afectată într-o foarte mică măsură.

La întrebarea „care sunt principalele probleme cu care vă confruntați în prezent?”, antreprenorii au menționat pe primele 2 locuri următoarele cauze:
- pe prima pozitie - 64,7% - aproape 2/3 dintre respondenți - au menționat costurile în creștere a materiilor prime/serviciilor folosite pentru activitatea întreprinderii;
- pe locul 2, cu 52,9%, s-a situat scăderea cererii vânzărilor.
Pentru 40,2% dintre respondenți, lipsa resurselor financiare pentru investiții constituie principala problemă, pentru 33,3 % lipsa forței de muncă, în timp ce pentru 29,4 %, lipsa de încredere a investitorilor/partenerilor în evoluția economiei românești reprezintă principala problemă. 12,7 % susțin că instabilitatea piețelor internaționale, iar 2,9 % susțin diminuarea exporturilor.

Întrebați care sunt principalele trei probleme pe care viitorul guvern ar trebui să le rezolve urgent, antreprenorii chestionați au spus:
- pe primul loc - 78,4% - Stabilitatea fiscală și predictibilitatea;
- pe locul doi – 75,5% - Reducerea impozitării pe forța de muncă;
- pe locul trei – 57,8% - Reducerea cheltuielilor bugetare.
Alte măsuri, care au obținut procente mai mari, au fost: creșterea absorbției fondurilor europene – 55,9% și creșterea investițiilor în infrastructură și în economia reală - 37,3%.
La întrebarea „cum este afectată activitatea întreprinderii având în vedere devalorizarea leului în raport cu euro”, primele 3 efecte menționate au fost:
- 47,10% - se va diminua profitul;
- 46,10% - creșterea costurilor de producție/de prestare a serviciilor;
- 39,2% - scăderea volumului vânzărilor.
Alte răspunsuri au fost: 23,5% - întreprinderea va transfera costurile suplimentare în costul final pentru fabricarea produselor/prestarea serviciilor, 20,6% - va face necesară disponibilizarea unei părți a personalului, iar 18,6 - întreprinderea va suporta creșterea costurilor pentru a-și menține volumul vânzărilor.
Doar 11,8 % dintre antreprenori declară că activitatea lor nu este afectată de devalorizarea leului în raport cu euro.
Antreprenorii au indicat că în următoarele 6 luni principala problemă a pieței pe care acționează ar putea fi:
a) Reducerea cererii – 46,1 %;
b) Creșterea TVA-ului – 32,4%;
c) Creșterea concurenței neloiale – 15,7%;
d) Probleme în lanțul de aprovizionare – 5,8%.
Principalele trei măsuri pe care viitorul guvern trebuie să le ia urgent pentru susținerea microîntreprinderilor sunt, conform antreprenorilor:
- 67,6% - implementarea de programe de finanțare și garantare pentru IMM-uri;
- 61,8% - reducerea impozitului pe dividende la 5%;
- 52,9% - acordarea posibilității trecerii de la impozitul pe profit la impozitul specific microîntreprinderilor, în funcție de evoluția economică a întreprinderii.
Alte măsuri au fost: revenirea la pragul de venit de 500.000 de euro pentru aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor - 51% și reducerea birocrației pentru antreprenori - 49%.
Principale bariere administrative pe care le întâmpină antreprenorii IMM în derularea afacerii sunt:
- 69,6% - Legislația stufoasă;
- 60,8% - Numeroase taxe parafiscale;
- 48% - Costurile ridicate administrative.
- 41,2 % - Procedurile îndelungate și complicate de autorizare
- 3 % - altele
Fiind întrebați ce măsuri vor lua pentru consolidarea afacerii lor, antreprenorii au răspuns:
- 62,7% - Diversificarea produselor/serviciilor oferite;
- 47,1% - Digitalizarea activității;
- 38,2% - Realizarea de investiții din fonduri proprii
- 14,7 % - Angajarea de forță de muncă calificată
- 11 % - altele.