Compania românească Teilor, care are afaceri cu bijuterii, amanet și schimb valutar, raportează vânzări în creștere, ca urmare a cererii pentru bijuteriile sale, însă profitul s-a diminuat puțin, pe fondul scumpirii aurului cu 34% pe piețele globale. În schimb, românii se văd nevoiți să-și închidă magazinele din Ungaria, Cehia și Polonia, după doi ani de la extinderea Teilor pe aceste piețe.
„În 2024 am luat decizia de a închide operațiunile din Cehia, Polonia și Ungaria, ca urmare a lipsei unor perspective pozitive pe aceste piețe pe termen mediu și lung”, a spus Mircea Varga, președintele Consiliului de Administrație al Teilor Holding, într-un comunicat transmis, luni, comunității antreprenoriale StartupCafe.ro.
Grupul Teilor Holding SA raportează, la nivel consolidat, o cifră de afaceri de 523,6 milioane de lei pe anul 2024, în creștere de 27% față de 2023. EBITDA a fost de de 82,5 milioane de lei (majorare cu 21%). Profitul net normalizat, după ajustarea cu efectele mecanismului de consolidare și cu deprecierile aferente filialelor aflate în lichidare, s-a situat la 28,9 milioane de lei în anul 2024, în scădere cu 11% față de anul precedent.
În cadrul acestor rezultate, lanțul de magazine de bijuterii de lux Teilor a înregistrat în 2024 o cifră de afaceri de 328,4 milioane de lei, o creștere de 24% comparativ cu 2023, „ca urmare a creșterii vânzărilor și a cererii pentru produsele sale”, a precizat grupul.
EBITDA normalizată a magazinelor teilor s-a ridicat în 2024 la 50,4 milioane de lei, o majorare cu 22% față de anul precedent, în timp ce profitul net normalizat a fost de 20,2 milioane de lei, o scădere de 2%. Normalizarea EBITDA și a profitului net are în vedere eliminarea efectelor divizării și lichidării filialelor din Cehia, Polonia și Ungaria.
La nivel consolidat, care include și performanța filialelor Teilor din Polonia, Bulgaria, Ungaria și Cehia, cifra de afaceri a magazinelor de bijuterii Teilor a înregistrat valoarea de 340,9 milioane de lei, o creștere de 26% în comparație cu 2023. Profitul net consolidat normalizat a crescut cu 113% față de anul precedent, ajungând la 21,3 milioane de lei.
Teilor mai are magazine de bijuterii și în Bulgaria.
Înființat la Pitești, în urmă cu mai mult de 25 de ani, brandul românesc Teilor are peste 75 de magazine fizice și prezență online prin intermediul platformelor sale de eCommerce teilor.ro, teilor.com, teilor.bg și daar.ro.
„În ciuda contextului economic global dificil, care a continuat și în anul 2024 și care a fost marcat de creșterea fără precedent a cotației aurului (+34%), dar și a dificultăților în realizarea unor performanțe financiare pozitive ale unor filiale externe din cadrul grupului, performanța financiară a anului 2024 a evidențiat ambiția și curajul de a susține creșterea consistentă a afacerilor noastre (+27%). Acest lucru a fost posibil prin continuarea expansiunii în România a brandurilor lansate în 2023, DAAR și MyGold, active în vânzarea de bijuterii, dar și a activității de creditare financiară prin creșterea semnificativă a amprentei la nivel național.
(...) În ciuda turbulențelor resimțite în prima parte a anului 2025, generate în principal de războiul comercial imprevizibil aflat în desfășurare, rămânem optimiști că mediul economic global va reveni treptat la premise mai favorabile și raționale. În acest cadru volatil, ne angajăm să adoptăm o abordare anticipativă și proactivă, în aceeași notă ambițioasă și curajoasă, dar în același timp prudentă și rațională, adaptându-ne rapid evoluțiilor economice locale și internaționale. În plus, vom continua să aplicăm un management financiar prudent, prin soluții de optimizare a costurilor menite să ne păstreze o poziție financiară solidă și rezilientă”, a mai spus Mircea Varga.
Celelalte afaceri ale Teilor, în 2024:
- Business-ul Teilor de case de amanet, societatea de creditare financiară Invest Intermed GF IFN, a înregistrat în 2024 o cifră de afaceri de 148,4 milioane de lei, un avans de 25% comparativ cu 2023, în principal datorită investițiilor realizate în dezvoltarea rețelei de agenții. Creșterea veniturilor a avut un impact pozitiv asupra EBITDA, care s-a ridicat la 34,5 milioane de lei, o majorare cu 18% față de anul anterior, precum și a profitului net, care a ajuns la 20,1 milioane de lei, o creștere de 9%.
- Teilor Invest Exchange, companie specializată în activitatea de schimb valutar și remitere de bani, a înregistrat în 2024 o cifră de afaceri de 22,2 milioane de lei, un nivel apropiat cu cel din anul precedent. Ca urmare a creșterii cheltuielilor operaționale într-un ritm mai rapid decât veniturile, pe fondul dezvoltării accelerate a rețelei MoneyGold, profitul net a scăzut cu 45%, până la 2 milioane de lei.
- Invest Intermed Gold, filiala Teilor Holding înființată în mai 2023 și specializată în comercializarea bijuteriilor din aur prin intermediul rețelei MoneyGold, a înregistrat în 2024 o cifră de afaceri de 14,8 milioane de lei, o majorare cu 303% față de anul anterior, și un profit net de 1,5 milioane de lei, un avans de 338%. La data de 31 decembrie 2024, rețeaua MoneyGold cuprindea 123 de agenții în România, după ce în 2024 au fost deschise 15 agenții noi.