Firmele românești eligibile vor putea obține ajutoare de maximum 20 de milioane EUR fiecare, printr-un nou apel de proiecte care urmează să se lanseze în anul 2025, în cadrul unei linii de finanțare din fonduri europene, pentru investiții în panouri solare și generatoare de energie eoliene și hidro, conform unui proiect de ghid al solicitantului, modificat.
Vorbim despre schema de finanțare „Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum”, aferentă Fondului pentru modernizare - Program-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei.
Ministerul Energiei a publicat în consultare un nou proiect de ghid al solicitantului, cu o serie de modificări care are trebui să înlesnească puțin accesul firmelor la această finanțare, în anul 2025.
Perioada de consultare publică este de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site-ul Ministerului Energiei iar documentele pot fi consultate pe site-ul Ministerului Energiei.
Persoanele sau entitățile interesate vor putea formula observații și propuneri, care vor fi transmise la adresa de e-mail: fonduri.europene@energie.gov.ro
Bugetul alocat și valoarea ajutoarelor de stat destinate firmelor
Bugetul estimat al rundei a II-a a apelului bazat pe procedură de ofertare concurențială este echivalentul în lei a sumei de 310.698.092,68 euro la cursul inforeuro din luna martie 2024, 1 euro = 4,9683 lei, și reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare, cu mențiunea că bugetul poate fi majorat până la valoarea de 415.000.000 euro în funcție de rezultatul evaluării cererilor de finanțare depuse în cadrul primei runde a apelului.
Bugetul mediu anual nu va depăși 150.000.000 euro.
Valoarea ajutorului de stat solicitat pe MW instalat se va încadra în următoarele plafoane maxime:
- Energie eoliană - 700.000 Euro/MW – pentru toate capacitățile.
- Energie solară - 450.000 Euro/MW – pentru capacitățile instalate de până la 5 MW (inclusiv).
- sau 360.000 Euro/MW – pentru capacitățile instalate de peste 5 MW
- Energie hidro - 1.805.000 Euro/MW – pentru toate capacitățile.
Cel puțin 70% din energia produsă trebuie destinată autoconsumului.
Ajutorul de stat se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor eligibile efectuate şi nu poate depăşi 100% din cheltuielile eligibile ale proiectului și 20 milioane EUR pe întreprindere, pe proiect de investiții, echivalent în lei la cursul InforEuro din luna anterioară deschiderii procedurii de ofertare concurențială, respectiv, 1 euro = 4.9683 lei.
Diferenţa până la valoarea totală a proiectului se acoperă de către beneficiar. Acesta trebuie să aducă o contribuţie financiară pentru diferenţa până la totalul costurilor proiectului fie din resurse proprii, fie din surse atrase, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui ajutor de stat.
Din acești bani, vor fi putea fi finanțate proiecte care au ca obiectiv implementarea uneia dintre acțiunile menționate mai jos:
1. Realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse eoliene.
2. Realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse solare (sub 5 MW inclusiv).
3. Realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse solare (peste 5 MW)
4. Realizarea capacităţilor noi de producere de energie electrică din surse hidro.
Următoarele activităţi prevăzute în proiect sunt eligibile:
- Achiziţionarea de instalaţii/echipamente noi pentru construirea de capacități noi de producție a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro;
- Construcţii care fac obiectul proiectului de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro.
Solicitanții eligibili sunt operatorii economici de tip societăţi (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, inclusiv întreprinderi nou înființate), precum și regiile autonome, legal constituite în conformitate cu legislația națională sau în conformitate cu legislația specifică din statul membru a cărei naționalitate o deţin și înregistrate la ONRC în România până la data primei plăţi din ajutorul de stat acordat.
Principalele modificări propuse de Ministerul Energiei la ghidul de finanțare:
- Acceptarea tuturor tipurilor de ipoteci în etapa de evaluare, cu condiția ca, în termen de 60 de zile lucrătoare de la semnarea contractului de finanțare, imobilul să fie liber de sarcini sau ipoteca să fie în scopul realizării proiectului;
- Eliminarea obligației de a prezenta dovada scoaterii din circuitul agricol și autorizația de construire în termen de 1 an de la semnarea contractului – acestea vor fi necesare doar la cererea de prefinanțare/rambursare;
- Actul de reglementare de mediu nu mai este necesar la contractare, ci doar înainte de prima cerere de plată (prefinanțare sau rambursare);
- Eligibilitatea extinsă pentru solicitanții care desfășoară activități secundare CAEN 01, 10 și 11 (agricultură, industrie alimentară și băuturi), neeligibili în alte scheme, conform condițiilor specificate în schema de ajutor.