Glovo lansează în premieră în România competiția Tech Catalyst, care își propune să premieze cele mai bune idei de aplicații pentru digitalizarea orașelor. Pe lângă asta, Tech Catalyst are și rolul de a încuraja mediul startup românesc, oferindu-le echipelor câștigătoare șansa de a avea acces la mentori experimentați și la resurse pentru dezvoltare. Sacha Michaud, co-fondator Glovo, crede că tinerii din România au nevoie de mai multe povești de succes în zona de startupuri, pentru a avea modele de urmat.
La Tech Catalyst, participanții sunt încurajați să dezvolte idei de afaceri din domenii precum mobiliate, logistică, integrare între aplicații, comerț online, tehnologie financiară și lifestyle.
Înscrierile se pot face până pe 2 iunie accesând link-ul https://citicluster.upb.ro/tech-catalyst-2025/, iar câștigătorii vor fi anunțați la finalul aceleiași luni.
Vor fi alese trei proiecte câștigătoare, care vor fi răsplătite cu premii în bani. De asemenea, câștigătorii vor avea șansa de a petrece o săptămână la sediul Glovo din Barcelona, în cadrul Tech Week, unde se vor întâlni cu managerii companiei și cu reprezentanți ai altor startupuri.
„Unul dintre cele mai importante aspecte ale competiției este oportunitatea de a întâlni oameni cu experiență, care au construit și dezvoltat afaceri și care îți pot oferi îndrumare. Majoritatea companiilor și antreprenorilor de succes au avut mentori care i-au ghidat pe parcursul drumului lor: fie că i-au ajutat să găsească mai repede potrivirea produs-piață, fie că le-au oferit sfaturi despre recrutarea echipei potrivite. Prin urmare, mentoratul și sfaturile primite sunt unele dintre cele mai valoroase beneficii”, a declarat Sacha Michaud, co-fondatorul Glovo.
Antreprenorul le recomandă participanților din România, tineri antreprenori, ONG-uri, studenți, elevi, să profite de această ocazie pentru a crea legături cu startupuri și scale-upuri din Barcelona care activează în domenii similare.
„Să afle ce companii dezvoltă idei asemănătoare, să le contacteze, să se întâlnească și să învețe de la ele. Este o oportunitate excelentă de a face networking și de a descoperi ecosistemul tech al orașului”, a spus Michaud.
O astfel de competiție nu se rezumă doar la mentorat sau atragere de capital, ci este o oportunitate pentru startupuri de a-și crește vizibilitatea.
„Participarea îți permite să îți faci cunoscut proiectul în fața comunității, să prezinți ceea ce construiești în fața unui public și să atragi atenția asupra ideii tale”, a afirmat Michaud.
Glovo își propune ca Tech Catalyst să devină un eveniment de referință pentru ecosistemul tech din România și să poată fi organizat anual.
Tech Catalyst, un proiect pentru sprijinirea tinerilor români
Michaud spune că unul dintre rolurile esențiale ale competiției Tech Catalyst este susținerea ecosistemului românesc de startupuri. În opinia lui, pentru dezvoltarea acestui ecosistem sunt esențiale două lucruri: talentul și capitalul. Oamenii cu idei inovatoare trebuie să fie motivați să le ducă la bun sfârșit, iar acest lucru se întâmplă adesea atunci când au modele de succes pe care le pot urmări, spune Sacha Michaud.
„Tinerii sunt atrași de alte persoane care au demonstrat că pot reuși, iar acest lucru îi face să simtă că este posibil.” Co-fondatorul Glovo spune că acesta este și motivul pentru care în Silicon Valley există multe startupuri de succes.
„Tech Catalyst poate contribui la formarea acestei mentalități și ecosisteme de startup solid, astfel încât tinerii să își poată imagina că pot reuși”, a afirmat Michaud.
Companiile din domeniul tehnologic au nevoie de fonduri pentru a crește, iar procesul de transformare a unei idei într-o afacere de succes poate dura ani de zile, nu doar luni. În această perioadă, multe dintre ele nu generează profit sau nu au un model de afaceri bine definit, conform lui Sacha Michaud.
„De cele mai multe ori, pentru a dezvolta o idee, este nevoie de ani de zile, nu doar de luni, ani în care nu ai profit sau nu ai un model de afaceri bine definit. Multe dintre aceste afaceri sunt de succes la scară mare și ai nevoie de timp pentru a le extinde. Așadar, este necesar să atragi investitori. Cred că talentul, investițiile și, în final, autoritățile trebuie să joace un rol important. Acesta trebuie să ofere stimulente și reglementări care să sprijine antreprenorii să construiască companii de succes în tehnologie. Așadar, acestea sunt cele trei elemente esențiale și cred că Tech Catalyst este o mică piesă din acest proces”, a spus antreprenorul.
Co-fondator Glovo: Sunt un mare fan al susținerii startupurilor. Am investit în peste 40
Sacha Michaud spune că marile companii, printre care și Glovo, au responsabilitatea de a susține afacerile mici, startupurile și alte organizații prin programe și competiții similare cu Tech Catalyst.
„Dacă putem să dăm înapoi și să ajutăm alte companii care încep, este un lucru important. Personal, sunt un mare fan al susținerii startupurilor. Am investit în peste 40 ca business angel și acum am înființat propriul meu fond de investiții prin care investesc în startupuri. Așadar, cred că, dacă avem acces la informații și instrumente, ar trebui să ajutăm startupurile”, a spus Michaud.
Glovo colaborează strâns în țările în care este prezentă cu companii locale, pe care le integrează în platformă. Aceste parteneriate includ soluții software care sprijină restaurantele și magazinele, precum și soluții pentru gestionarea curierilor.
„Multe dintre aceste startupuri ar putea ajunge să colaboreze cu Glovo, partenerii noștri, clienții noștri sau curierii care utilizează aplicația”, spune Michaud. „Suntem o companie tech, dar foarte conectată la viața orașelor, foarte vizibilă și activă pe străzi. Facem parte din mobilitate și din programul de deschidere a magazinelor, deci facem parte din orașele noastre. Și asta înseamnă că suntem activi în tot ce se întâmplă în jurul orașelor, inclusiv în domeniul tehnologic, în ce companii sunt create și că ne implicăm proactiv în ecosistemul urban” a explicat Sacha Michaud.
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: Frica de eșec este un lucru bun
Concursul Tech Catalyst își propune, printre altele, să le arate tinerilor antreprenori că pot învăța nu doar din reușite, ci și din greșeli. De altfel, Michaud spune că, atunci când pornești un startup tech, probabilitatea de a nu reuși ce îți propui este destul de mare, așa că este important să fii conștient de acest lucru.
„Frica de eșec este o forță bună pentru a fi cu adevărat de succes”, spune Michaud. „Trebuie să fii realist și să nu te descurajezi pe termen lung. Mulți dintre fondatorii de succes au avut două sau trei startupuri care au eșuat înainte de a reuși, iar acest proces a fost o lecție importantă”.
Eșecul poate apărea în orice situație, chiar și atunci când au fost create toate condițiile pentru ca proiectul respectiv să aibă succes.
„Poți fi genial, poți avea o idee grozavă, poți chiar să ai acces la capital, dar există probabilitatea să eșuezi”, spune Michaud. El le recomandă antreprenorilor să muncească atât timp cât trebuie și să-și amintească faptul că stilul de lucru al startupurilor e diferit de cel al corporațiilor. „Trebuie să realizezi că trebuie să fii hotărât, trebuie să fii extrem de concentrat, pentru că există o mare competiție, este foarte greu. Și cred că trebuie să fii pregătit, nu este un job de la 9.00 la 17.00”, a spus el.
„Mulți antreprenori încearcă să facă lucrurile perfect”
Ca mulți alții, înainte de a deveni antreprenor, Michaud nu știa exact ce implică o afacere, așa că a trebuit să învețe pe parcurs. Câteva dintre lecțiile pe care le-a învățat țin de echipă și de felul în care ar trebui construită aceasta.
„Cred că primul și cel mai important lucru este să te înconjori de oameni buni, de co-fondatori sau o echipă care te completează. Oameni care nu sunt ca tine, care sunt foarte diferiți. Diversitatea este foarte importantă. Cred că diversitatea de personalitate și de abilități este esențială”, spune el.
Co-fondatorul Glovo spune că un lucru important într-un startup de succes îl reprezintă diversitatea perspectivelor.
„O companie nu este construită de o singură persoană, nu este construită de o singură mentalitate, ci este construită dintr-o complementaritate de lucruri. Dacă ești extrovertit, găsește-ți introvertiți. Dacă ești introvertit, găsește-ți extrovertiți. Dacă ești foarte atent la detalii, caută pe cineva care vede imaginea de ansamblu”, a spus co-fondatorul Glovo.
Alte lucruri de care ar trebui să țină cont antreprenorii sunt legate de obiective și rapiditatea implementării lor. Un exemplu contraintuitiv este acela de a renunța la lucruri care nu sunt esențiale pentru a pune în valoare mai bine acele caracteristici care contează cu adevărat.
„Dacă construiești ceva, nu face 10 lucruri pentru a-l face perfect. Fă acel lucru care îl face diferit. Poți construi perfecțiunea mai târziu. Ce schimbi? Ce încerci să repari? Concentrează-te pe asta. Cred că mulți antreprenori încearcă să facă lucrurile perfect, petrec prea mult timp construind un produs, iar la final, nouă din cele zece lucruri nu sunt foarte utile pentru consumator, ci unul singur”, a afirmat Michaud.
Cum succesul unui startup depinde și de viteza de intrare pe piață, Michaud spune că, la început, este mai important ca antreprenorul să acționeze strategic, decât să se concentreze pe scalabilitate.
„Cred că echipa, viziunea clară și viteza – timpul de intrare pe piață – sunt foarte importante”, spune el. „La începutul unei companii, este mai important să fii tactic decât scalabil. Când construiești ceva la început, trebuie să fii super tactic, dar să poți schimba rapid”.
Pe măsură ce startupul crește, pot fi luate decizii scalabile, spune Michaud, care dă exemplul propriei companii, Glovo, care a folosit acest principiu la început.
„Construiam un produs pe care îl puteam schimba rapid și făceam multe greșeli. Acum nu mai putem face asta. Dacă fac acum o greșeală, afectează milioane de comenzi, milioane de clienți. Acum trebuie să luăm decizii scalabile”, a afirmat antreprenorul.
Michaud: România are un „potențial imens”. Pot apărea din ce în ce mai multe companii precum Glovo aici
România are toate ingredientele necesare pentru a deveni un hub regional important în domeniul tehnologic, susține Michaud. „Are un potențial imens. Este o țară de dimensiune medie, așa că proiectele dezvoltate aici pot fi scalate mai întâi la nivel național”, a afirmat el.
Costurile mai reduse față de alte țări europene și entuziasmul noii generații pentru tehnologie contribuie la un mediu favorabil pentru dezvoltarea unor companii de succes, adaugă antreprenorul.
„Cred că în România pot apărea din ce în ce mai multe companii precum Glovo. În plus, în multe alte țări europene, costurile de dezvoltare sunt mult mai ridicate, ceea ce oferă un avantaj competitiv de care ar trebui să profităm”, spune Michaud.
El afirmă că România poate deveni „un hub regional important”. Un motiv pentru care țara noastră a fost aleasă pentru acest proiect îl reprezintă profesioniștii bine pregătiți, mai spune Michaud.
Aplicația Glovo este disponibilă în 23 de țări din Europa, Asia Centrală și Africa, iar România, din punct de vedere al numărului de comenzi, se află în topul țărilor în care este prezentă compania.
Concret, datele Glovo pe 2024 arată că România s-a clasat pe locul 2 la nivel global, după Spania, în privința numărului de comenzi de la supermarket prin aplicația de livrări, iar pe segmentul de comerț cele mai mari creșteri au fost înregistrate de petshop-uri, magazine de jucării și cele de articole sportive. De asemenea, la nivel global în privința bacșișului, România se situează pe locul doi, după Spania.
Sacha Michaud susține că majoritatea comercianților români sunt tot mai înclinați să adopte digitalizarea, ceea ce deschide noi posibilități pentru dezvoltarea afacerilor și transformarea pieței locale. De altfel, conform unui studiu realizat anul trecut, 92% dintre IMM-urile partenere (restaurante și comercianți) au înregistrat creșteri semnificative ale volumului mediu lunar de vânzări de la startul colaborării cu Glovo România.
„80-90% dintre partenerii noștri sunt afaceri mici. Acum îmbrățișează digitalul, se gândesc cum pot crește vizibilitatea, cum pot face marketing, cum pot atrage clienți online și bineînțeles, Glovo se potrivește perfect în acest context, ajutându-i să vândă. Majoritatea acestor parteneri au făcut prima lor vânzare online prin Glovo”, potrivit lui Michaud.
Ce spune co-fondatorul Glovo despre inteligența artificială (AI)
Glovo își propune ca în următorii ani să își consolideze prezența pe piața din România prin investiții, extindere și lansarea de noi servicii. Momentan, 80% din activitatea Glovo se bazează pe livrarea de mâncare de la restaurante, însă în viitor lucrurile s-ar putea schimba, deoarece Michaud pune accentul pe inovație și diversificare.
„De multe ori, compania care vine prima cu o inovație nu este cea care domină piața, ci cea care vine după și perfecționează modelul, la fel cum Google nu a fost primul motor de căutare, dar a devenit cel mai eficient”, a afirmat Sacha Michaud, co-fondator Glovo.
Antreprenorul a vorbit și despre creșterea și dezvoltarea comerțului rapid (quick commerce) în următorii ani.
„Cred că următoarea etapă importantă este dezvoltarea quick commerce, adică digitalizarea retailului și a magazinelor locale pentru vânzarea online. Aceasta nu se limitează doar la restaurante, ci include produse alimentare, electronice, articole pentru animale, produse de sănătate și modă. În prezent, cumpărăm multe dintre acestea online prin platforme de e-commerce, cu livrare în două-trei zile. Quick commerce schimbă acest lucru, oferindu-ne livrare rapidă. Aceasta va fi cea mai dinamică zonă de creștere a e-commerce-ului, nu doar în România, ci la nivel global în următorul deceniu”, a spus Sacha Michaud.
În prezent, pe partea de inovație, Glovo experimentează modul în care inteligența artificială poate fi folosită pentru a îmbunătăți experiența consumatorilor. „Folosim învățarea automată pentru a analiza cât timp durează, în medie, ca un restaurant să pregătească o comandă. Această durată variază nu doar de la un restaurant la altul, ci și în funcție de momentul zilei. Astfel, putem aloca cel mai potrivit curier, care să ajungă exact la timp – în 12 minute sau 12 minute și 30 de secunde – reducând timpul de așteptare și asigurând livrarea mâncării la temperatura optimă”, a spus el.
Următoarea etapă în integrarea tehnologiei AI în aplicația Glovo va fi probabil în serviciul de asistență pentru clienți.
„Majoritatea problemelor adresate suportului sunt repetitive. Aproximativ 80% sunt întrebări standard, iar AI ar putea oferi soluții mai rapide și mai eficiente, ceea ce ar permite echipelor noastre să se concentreze pe situațiile mai complexe, unde intervenția umană este esențială”, spune Michaud.
„Glovo gestionează trei tipuri de asistență: pentru clienți, pentru partenerii comerciali (restaurante și magazine) și pentru curieri. Optimizarea acestor interacțiuni prin AI va avea un impact major asupra eficienței serviciului. Pe termen lung, mă aștept ca interfețele utilizatorilor să devină mai conversaționale, în locul celor bazate pe meniuri clasice”.
Amintim că startupul Glovo a fost lansat de antreprenorii Oscar Pierre și Sacha Michaud, în anul 2015, la Barcelona și operează în Europa, Asia Centrală și Africa. Serviciul catalan de livrări prin aplicație Glovo a pătruns în România în anul 2018.
Articol susținut de Glovo