6 din 10 români au cumpărat deja un smartphone second-hand (57%), iar 63% din respondenții din România ai unui studiu vor să cumpere un smartphone recondiționat în viitor, potrivit unui comunicat transmis, joi, StartupCafe.ro.
Un raport recent al IDC (International Data Corporation) estimează că piața smartphone-urilor recondiționate va atinge 431 milioane de unități vândute anual până în 2027, în creștere de la aproximativ 283 milioane de unități în 2023. Aceasta reprezintă o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de peste 10%.
Doar în 2024, peste 200.000 de smartphone-uri recondiționate au fost vândute în România, piață care a crescut constant de la an la an, atingând 50 milioane EUR în 2024, conform estimărilor firmei de recondiționări de electronice Recommerce. Această creștere reflectă o tendință europeană: piața smartphone-urilor recondiționate din Uniunea Europeană a crescut cu peste 15% între 2022 și 2024, România fiind una dintre cele mai dinamice țări din Europa Centrală și de Est.
Studiul realizat online de firma KANTAR între 6-13 ianuarie 2025, pe un eșantion de 6.750 de persoane din întreaga Europă, relevă un interes puternic și constant pentru piața smartphone-urilor second-hand în România.
57% dintre români au cumpărat deja un smartphone second-hand, menținând o tendință stabilă din anii anteriori. Dintre aceștia, 30% au ales modele recondiționate profesional, arătând o încredere în creștere în sursele certificate. De asemenea, 63% dintre români intenționează să achiziționeze un smartphone recondiționat, în viitor, cu 2% mai mult decât în 2023 și mult peste media Uniunii Europene de 55%.
Prețul rămâne principalul motiv pentru care românii aleg smartphone-uri recondiționate. 72% menționează accesibilitatea ca principala motivație.
Considerațiile de mediu sunt importante, fiind menționate de 26%, în timp ce factorii care construiesc încredere, cum ar fi garanția (29%) și serviciul post-vânzare (18%, +3 puncte) câștigă importanță.
Deși românii cumpără cel mai mult de pe internet (78%),comerțul fizic crește rapid. 53% dintre consumatori preferă acum cumpărăturile din magazine, o creștere de 8% față de anul anterior.
41% cumpără de la specialiști în electronice, iar 37% de la magazinele operatorilor de telefonie mobilă, în creștere de la 23% în 2023. Această preferință în creștere pentru achiziții fizice arată că sunt apreciate experiența practică și serviciul direct atunci când sunt cumpărate telefoane recondiționate
Ce fac românii cu telefoanele lor vechi
32% dintre români au revândut deja un smartphone vechi, cu 6% mai mult decât în 2023, plasând România la același nivel cu piețe mature precum Franța.
Procentul persoanelor care își păstrează telefoanele vechi „pentru orice eventualitate” a scăzut la 45% (–8%), arătând o schimbare clară către monetizarea dispozitivelor vechi.
3 din 10 plănuiesc să revândă dispozitivul actual, în timp ce doar 23% ar lua în considerare să-l ofere, o scădere de 10% comparativ cu edițiile anterioare ale studiului.