Profesorii și elevii dintr-o rețea de 20 de licee din țară fac primii pași în utilizarea Inteligenței Artificiale prin certificarea internațională ECDL, iar toți elevii și profesorii din România pasionați de noi tehnologii se pot înscrie gratuit într-o competiție națională, potrivit unui comunicat transmis, marți, StartupCafe.ro.
Ediția a VII-a a campaniei naționale 3DUTECH – Modelează Viitorul este dedicată Inteligenței Artificiale, iar în cadrul acesteia, 50 de profesori de liceu și peste 400 de liceeni sunt formați și certificați la standard internațional ECDL în Inteligență artificială până la finalul acestui an școlar.
Totodată, un nou Concurs național de tehnologii digitale inovatoare îi provoacă pe toți elevii pasionați de tehnologii digitale ca AI, 3D Printing și robotică să se înscrie gratuit până pe 20 aprilie.
Ediția din 2025 a selectat 20 de licee din toată țara pentru activarea acestora ca hub-uri AI în rețeaua națională 3DUTECH. Astfel, 50 de profesori din aceste licee au intrat gratuit într-un program intensiv și complet de introducere și utilizare a inteligenței artificiale, aceștia urmând să implice cel puțin 400 de liceeni în program, cu toții având oportunitatea de obține certificarea internațională ECDL Insights AI.
Școlile participante vor fi susținute în accesarea și integrarea unor aplicații AI relevante pentru educație, care transformă procesul de pedagogie digitală, cu scopul de a transforma procesul de predare și de a aduce tehnologia mai aproape de elevi și profesori.
Listă: Hub-uri 3DUTECH AI Empowered 2025:
- Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului - Arad
- Colegiul Național "Andrei Mureșanu" - Bistrița
- Colegiul Național "Andrei Șaguna" - Brașov
- Colegiul Național "Spiru Haret" - București
- Colegiul Național "Elena Cuza" - București
- Colegiul Național "B. P. Hașdeu" - Buzău
- Colegiul Național Unitarian "Janos Zsigmond" - Cluj - Napoca
- Colegiul Național ''Mihai Eminescu'' - Constanța
- Colegiul Național "Carol I" - Craiova
- Colegiul Național Decebal - Deva
- Colegiul Național "Gheorghe Țițeica"- Drobeta-Turnu Severin
- Colegiul Economic Administrativ - Iași
- Liceul Teoretic "N.Bălcescu" - Medgidia
- Colegiul Național de Informatică - Piatra Neamț
- Colegiul Național "Zinca Golescu" - Pitești
- Colegiul Național "Ion Luca Caragiale" - Ploiești
- Colegiul Național "Ioan Slavici" - Satu Mare
- Colegiul Național ''Octavian Goga'' - Sibiu
- Liceul Teoretic "Ion Heliade Rădulescu" - Târgoviște
- Colegiul Național Bănățean - Timișoara
Concurs național „AI For Good - noi tehnologii pentru un viitor mai bun”
Elevii din toată țara sunt provocați să creeze proiecte inovatoare, cum ar fi sisteme inteligente (robot, dronă, dispozitiv, etc) bazate pe inteligență artificială care să răspundă la probleme reale, identificate chair de ei, din domenii precum educație, dezvoltare durabilă sau situații de urgență.
La concurs, pot participa echipe formate exclusiv din elevi sau din elevi coordonați de profesori, iar participarea este gratuită.
Concursul vizează toți elevii și profesorii din învățământul preuniversitar din România, indiferent de specializare, județ sau tipul școlii.
Calendar Concurs Național 3DUTECH:
- înscriere echipe până pe 20 aprilie 2025, pe email contact@3dutech.ro
- înscriere proiecte până pe 09 mai 2025, pe email contact@3dutech.ro
- preselecție 12 – 16 mai 2025
- finală 19 – 23 mai 2025
- premiere 26 – 30 mai 2025
Cele mai creative proiecte care combină AI, imprimarea 3D și robotica vor fi premiate, iar participanții vor avea ocazia să își prezinte ideile în cadrul unui eveniment inspirațional național.
Detaliile și regulamentul complet despre competiție sunt disponibile pe site-ul oficial.
Obiectivul 3DUTECH este de a crea o bază solidă de competenţe şi know-how teoretic şi practic pentru tineri, în vederea unei mai bune pregătiri pentru noua piață a muncii. Campania este susținută de ECDL Romania și AOAR – Asociația Oamenilor de Afaceri din România.
Până în prezent, programul a reușit să activeze 62 de hub-uri 3D printing și robotică în licee din toate județele din România și să dezvolte o rețea de sute de profesori specializați în robotică și 3D printing, care au pregătit la rândul lor peste 1.000 tineri, având oportunitatea să se certifice internațional în aceste domenii.