Platforma de videoclipuri YouTube a introdus o schimbare a politicii de confidențialitate care permite utilizatorilor să raporteze conținutul generat cu inteligența artificială care ar simula fețele sau vocile lor, potrivit TechCrunch.
Noua măsură a fost introdusă în luna iunie și permite oamenilor să ceară ștergerea videoclipurilor generate cu inteligență artificială sau a conținutului sintetic care le clonează fața sau vocea, în procesul de „privacy request” (solicitare a confidențialității) de pe platformă.
Astfel, utilizatorii pot raporta conținutul nu pentru motive de înșelăciune, cum ar fi videoclipurile deepfake, ci pentru încălcarea confidențialității.
Conform documentației, cererea are nevoie de reclamații de la utilizatorii afectați în principal, cu excepția câtorva cazuri, cum ar fi atunci când persoana afectată este minoră, nu are acces la un computer, este decedată sau alte astfel de situații.
Simpla depunere a cererii de retragere, totuși, nu înseamnă neapărat că videoclipul va fi eliminat.
Creatorii de conținut ar trebui să știe că plângerile legate de încălcarea politicii de confidențialitate nu aduc neapărat penalizarea conturilor, deoarece aceste reguli sunt diferite de cele ale comunității.
„Pentru creatori, dacă primiți o notificare privind o plângere legată de confidențialitate, rețineți că încălcările confidențialității sunt separate de sancțiunile pentru încălcarea Regulilor comunității YouTube, iar primirea unei astfel de plângeri nu va duce automat la o sancțiune”, a spus un reprezentant YouTube pe pagina oficială de suport.
Deși n-a anunțat această schimbare a politicii de confidențialitate, YouTube a lansat funcția de marcare a conținutului generat cu inteligență artificială în martie anul acesta, așa cum am mai scris pe StartupCafe.ro.
Totodată, YouTube s-ar afla în discuții cu unele dintre cele mai mari case de discuri în vederea licențierii de muzică pentru antrenarea modelelor AI.