Banca Transilvania își păstrează poziția a treia în topul celor mai valoroase branduri românești, cu o creștere semnificativă față de anul anterior, de 34%, atingând 856 milioane de euro.
Analiza Brand Finance Romania 50 a fost realizată de Brand Finance, lider în standardizarea evaluării brandurilor, din Marea Britanie.
Valoarea brandului se referă la beneficiul economic net pe care un proprietar de brand l-ar obține prin licențierea brandului pe piața liberă.
Cele mai valoroase cinci branduri românești în 2025 sunt următoarele și reprezintă peste jumătate din valoarea totală a celor din Brand Finance România 50:
- Dacia
- eMAG
- Banca Transilvania
- DIGI
- Dedeman

Dacia a avut o scădere de 5% a valorii de brand, ajungând la 1,1 miliarde EUR, dar și-a păstrat prima poziție în top. Pe locul doi, eMAG își revine după doi ani consecutivi de scădere, cu o creștere a valorii brandului de 8%, ajungând la 893 milioane EUR, conform Brand Finance România. De asemenea, DIGI a ajuns la 574 milioane EUR, iar Dedeman la 494 milioane EUR.
Banca Transilvania este de asemenea cel mai puternic brand românesc, cu un rating de elită AAA+. Pentru al patrulea an consecutiv, brandul își păstrează poziția în topul celor mai puternice zece branduri bancare la nivel global și este cel mai puternic brand bancar din Europa.
Brandurile lansate în ultimii 35 de ani reprezintă peste 70% dintre branduri și 60% din valoarea totală a clasamentului celor mai valoroase branduri românești.
Sectorul de comerț prezintă o evoluție variată, cu brandurile eMAG și Dedeman revenind pe creștere, iar valoarea totală a sectorului crescând cu 5%. Dedeman rămâne cel mai valoros brand deținut integral de acționari români, cu o ușoară creștere de 2% a valorii de brand, ajungând la 494 milioane EUR și menținându-și poziția a 5-a. În categoria aglomerată a retailului farmaceutic, brandurile Catena și Farmacia Tei au înregistrat creșteri de două cifre, în timp ce Help Net a scăzut în valoare de brand.
„În contrast cu decelerarea economiei românești în ansamblu, cu o creștere a PIB-ului de doar 0,9% în 2024, valoarea colectivă a celor mai valoroase 50 de branduri românești a crescut cu 4,8% față de anul trecut, ajungând la 7,3 miliarde EUR. Această creștere reconfirmă faptul că afacerile bazate pe branduri continuă să prospere chiar și în condiții economice dificile, care par să nu se încheie; continuarea posibilă a războiului declanșat de invazia rusă în Ucraina și schimbările majore din peisajul comerțului global pot duce la perturbări imprevizibile”, conform Brand Finance România.
Brandurile noi create și dezvoltate de antreprenori și companii private în ultimii 35 de ani reprezintă peste 72% (ca număr de branduri) și 62% din valoarea totală a brandurilor din clasamentul celor mai valoroase 50 de branduri românești.
Lista celor mai valoroase branduri a înregistrat o rată scăzută de schimbare de-a lungul anilor, cu puține branduri intrând sau ieșind anual din top 50. Totuși, clasamentul din acest an a fost mai dinamic, patru branduri reușind să își facă loc în jumătatea inferioară a clasamentului: Asirom pe locul 38, Erbașu pe locul 42, ZUZU pe locul 48 și Kober pe locul 49.
Inevitabil, pentru fiecare nouă intrare, un alt brand părăsește clasamentul. Astfel, patru branduri de anul trecut, respectiv Agricover, ALRO, DERO și Mobexpert, nu se mai regăsesc în lista din acest an.
În fiecare an, Brand Finance analizează 6.000 dintre cele mai mari branduri ale lumii și publică peste o sută de analize, două exemple în acest sens fiind Brand Finance România 50 și Brand Finance Banking 500.