Sunt cateva canale de promovare pe care orice business online trebuie sa le foloseasca pentru a se promova. Unele dintre ele sunt gratis, altele sunt accesibile la pret astfel incat, orice debutant in afaceri online le poate accesa. Despre acestea si despre instrumentele care te pot ajuta sa-ti eficientizezi afacerea vorbeste consultantul in digital marketing, Liviu Taloi.
"Mici antreprenori vor sa dea bani sa se promoveze fara sa realizeze insa ca clientul potrivit pentru produsul lui se plimba pe internet in diverse locuri. Pentru a vinde produsul/e sau serviciile pe care le ofera un mic antreprenor trebuie sa faca mai intai o analiza si sa identifice in primul rand nevoia oamenilor si identitatea celor care sunt interesati de zona pe care o reprezinta. Produsul decide care este canalul potrivit de vanzare", explica Liviu Taloi, consultat in digital marketing
Iata cateva sfaturi din partea lui Liviu Taloi pentru promovarea afacerilor in online:
Un canal important de promovare este blogul. Bloggingul este modalitatea de a povesti publicului despre produsul sau serviciul pe care il vinzi si cu ce se deosebeste acesta de restul ofertelor. Daca ai o afacere la inceput este modalitatea cea mai simpla de a-ti face publicitate. Orice produs este caracteristic in felul lui iar atunci cand il promovezi intr-un articol trebuie sa scoti in evidenta deosebirile. Oamenii rezoneaza in fata povestilor. Continutul te ajuta sa-ti optimizezi site-ul si costa putin. Conteaza sa dezvolti continut ca oameni sa te gaseasca in cadrul acestui canal media.
O alta zona care poate fi exploata eficient este social media. Un cont de Facebook activ te ajuta sa creezi o comunitate unde sa interactionezi cu clienti si sa-ti formezi o relatie mai apropiata cu acestia. Trebuie sa schimbi idei, sa povestesti despre produsul pe care il vinzi. Este esential ca in postarile tale pe Facebook sa interactionezi cu consumatorii, sa introduci principiul Call to Action care sa provoace clienti sa dea like, share si sa comenteze. Efectul este ca oamenii reactioneaza mult mai usor si capata incredere in brand.
- buffer.com - postari semiautomate pentru economisirea timpului, iti publica postarile in functie de programarea pe care o faci
- if this than that - iti directioneaza postarile pe mai multe site-uri, iti automatizeaza postarile in social media
- grytics - analiza membrilor dintr-o comunitate, care sunt oamenii care influenteaza grupul, care sunt cei care se angajeaza in postari
Un al treilea canal de promovare util este marketingul din gura in gura. Daca esti debutant in afaceri si ai putini clienti, te poti ocupa personal de ei, creeand o relatie cu acestia si fidelizandu-i. Dialogul cu clientul este necesar. "Un procent de 1% din clienti tai iti genereaza 50% din cifra de afaceri, sustine Taloi. Daca te poti ocupa personal de clientii fideli prin telefon, mail sau mesaje, rezultatul este ca ii poti transforma in ambasadori, in agenti de vanzare ai produsului tau.
Google Adwords este un program de promovarea necesar si util care te ajuta sa atragi clienti foarte repede si iti permite sa-ti vinzi produsul. Pay per click iti ofera posibilitatea sa masori totul, poti face teste si poti afla care sunt cuvintele cheie pe care oamenii le cauta si ce ii intereseaza. In functie de datele obtinute iti poti stabili strategia de marketing. Te ajuta sa-ti sa alegeti cuvintele relevante pentru produsele tale si astfel poti convinge consumatorii sa-ti aleaga produsele in defavoarea concurentei.
Tool-uri utile:
- moloso.ro - face o verificare a contului tau de Adwords, cat de bine este facut, daca ai campanii eficiente sau nu
- Adwords Programmatic - iti eficientizeaza campaniile pentru produse, cate o campanie pentru fiecare produs.
SEO-optimizarea pentru motoarele de cautare te ajuta sa-ti pozitionezi site-ul in rezultatele oferite de motoarele de cautare. Cu cat este mai sus in pagina, cu atat ai mai multi vizitatori si implicit clienti. Pentru optimizarea site-ului continutul (de pe blog, Facebook)-content marketing-ul (continutul) este necesar si merg impreuna. Scopul este sa urci site-ul pe prima pagina in Google, si sa-l menti acolo. Optimizarea SEO o poti face dupa ce ai folosit Google Adwords si Facebookul si ti-ai asigurat deja o comunitate, o baza de clienti.
- moz.com - te ajuta sa vezi scorul de calitate atribuit fiecarui site in parte si importanta unei pagini web
- cognitiveseo.com iti arata cum sa te regasesti in cautarile pe care le fac oamenii atunci cand cauta produse sau servicii. Iti ofera statistici care iti arata cum poti sa cresti, identifica oportunitatile de a vinde lucruri in zona in care tu activezi si te ajuta sa vezi produsele pe care le cauta oamenii.
E-mail marketingul este un alt canal eficient de promovare. Liviu Taloi recomanda sa nu-ti folosesti site-ul pentru a trimite mailuri catre clienti. "Daca ai un business mic, este usor sa dai mailuri de mana dar nu le trimite de pe serverul tau. Trebuie sa folosesti un serviciu exterior astfel incat sa nu-ti blochezi site-ul". De asemenea exista riscul ca mesajele tale sa fie marcate ca unele comerciale si vor fi directionate automat in spam. Solutia cea mai eficienta este sa apelezi la servicii specializate iar costurile sunt unele reduse. De exemplu, pentru o baza intre 1000 si 2000 de clienti costurile sunt intre 15-25 dolari pe luna.
Tot aici intra si e-mailul tranzactional. Sunt mesajele personalizate pentru clientii fideli si exista programe specializate care pot face acest lucru. E-mailul tranzactional te ajuta sa mentii un dialog constant cu clientul, sa-l fideliiezi si sa-i arati ca iti pasa de el. De asemenea, programele automatizate iti permit sa sondezi clientul si sa intervii in perioada in care acesta utilizeaza produsul .