Startupul Story din San-Francisco a strâns fonduri de 80 de milioane de dolari pentru un blockchain conceput pentru a împiedica producătorii de inteligenţă artificială precum OpenAI să preia proprietatea intelectuală a creatorilor fără permisiune, potrivit News.ro, care citează CNBC.
Runda evaluează compania veche de doi ani la 2,25 miliarde de dolari, au declarat pentru CNBC surse familiare cu subiectul. Acestea au preferat să fie anonime deoarece informaţiile nu au fost făcute publice.
Story a spus că a strâns fondurile într-o rundă de Seria B, condusă de Andreessen Horowitz (a16z).
De asemenea, au investit firma de capital de risc axată pe criptomonede Polychain şi Brevan Howard, fondul de investiţii al managerului de fonduri speculative al miliardarului britanic Alan Howard.
Story acţionează ca o reţea blockchain care le permite creatorilor să demonstreze că au realizat o bucată de conţinut şi că sunt proprietarii proprietăţii intelectuale prin stocarea IP-ului lor pe platformă.
Tehnologia firmei lucrează pentru a proteja IP-ul persoanelor şi entităţilor prin încorporarea termenilor asociaţi cu aceasta, cum ar fi taxele de licenţă şi acordurile de partajare a redevenţelor, în contractele inteligente.
Contractele inteligente sunt contracte digitale stocate pe un blockchain care se execută automat odată ce un anumit set de termeni este îndeplinit. Acest lucru face ca IP-ul deţinătorilor de drepturi de autor să fie „programabil”, a explicat SY Lee, cofondatorul şi CEO al Story, pentru CNBC, deoarece stabileşte reguli pentru modul în care conţinutul lor poate fi utilizat şi preţul de plătit pentru reproducerea sau remixarea lucrărilor lor.
Avantajul acestui lucru, a spus Lee, este că elimină efectiv intermediarii implicaţi în mod obişnuit în disputele privind furtul drepturilor de autor în peisajul media.
Startup-ul face bani prin perceperea unei taxe de reţea pentru orice acţiune care are loc în reţeaua sa. Un exemplu de firmă care foloseşte Story este Ablo, un instrument de inteligenţă artificială care permite utilizatorilor să-şi creeze propriile articole de modă personalizate folosind modele de la mărci precum firma de îmbrăcăminte de designer francez Balmain şi casa de modă de lux italiană Dolce şi Gabbana.
Mărcile sunt compensate pentru utilizarea de către ei a IP-ului designerilor de modă prin diferite acorduri de licenţiere şi de partajare a veniturilor respective.
Story încearcă acum să abordeze în timp util o problemă cu tehnologia sa, respectiv furtul de media protejate prin drepturi de autor pe internet de către modele puternice de AI generativă, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI.