116 elevi din 8 licee din București și Timișoara au dezvoltat inițiative de educație financiară în cadrul unor evenimente care fac parte dintr-un proiect național derulat de o organizație neguvernamentală, potrivit unui comunicat transmis, vineri, StartupCafe.ro.
Junior Achievement România și Morningstar Sustainalytics au organizat, în aprilie, două evenimente Innovation Day, adresate elevilor din liceele tehnologice și economice din comunitățile locale.
Workshop-urile au reunit 116 elevi din 8 licee, 29 de voluntari din cadrul companiei și 11 profesori coordonatori într-un format participativ, concentrat pe încurajarea colaborării și a schimbului de idei dintre elevi și reprezentanți ai mediului de business.
Liceenii, organizați în echipe de lucru, au fost mentorați de profesioniști cu experiență pentru a dezvolta soluții la provocarea lansată în timpul evenimentului.
Tema de lucru a fost aceea de a propune un proiect care să încurajeze adoptarea comportamentelor sănătoase din punct de vedere financiar în rândul tinerilor din liceul sau comunitatea vizată.
Tinerii au dezvoltat și prezentat 19 proiecte care au valorificat elementele tehnologice pentru a crea experiențe de învățare interactivă adaptate tinerilor din Generația Z, precum aplicații bazate pe gamificare ce ajută utilizatorii să își alcătuiască și monitorizeze un buget, precum și cele ce integrează conținuturi bite-sized despre educație financiară, quiz-uri și personalizarea experienței utilizatorului cu ajutorul Inteligenței Artificiale.
Liceele participante la cele două evenimente au fost:
- Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu Timișoara (liceu gazdă);
- Colegiul Tehnic Henri Coandă Timișoara;
- Liceul Tehnologic Azur Timișoara;
- Liceul Tehnologic Ion I.C. Brătianu Timișoara;
- Colegiul Economic Nicolae Kretzulescu București (liceu gazdă);
- Colegiul Economic A.D. Xenopol București;
- Colegiul Economic Costin C. Kirițescu București;
- Colegiul Economic Virgil Madgearu București.
Activitățile fac parte din proiectul educațional My Financial Journey, pilotat în anul școlar 2024 – 2025, care se adresează elevilor de liceu și urmărește familiarizarea acestora cu concepte și instrumente financiare utile pentru viața de zi cu zi a viitorilor adulți.
Proiectul JA România include:
- Activități educaționale parcurse la clasă de elevi, sub coordonarea profesorilor, pe baza kit-ului educațional din platforma pusă la dispoziție de ONG;
- Workshop-uri pe teme de educație financiară;
- Innovation Day, activitate în cadrul căreia elevii lucrează în echipe, folosindu-și creativitatea și gândirea critică pentru a găsi soluții la o problemă identificată în comunitatea din care provin;
- Burse private acordate elevilor din liceele tehnologice selectate dintre cele participante la proiect, pentru a-i susține în continuarea studiilor și integrarea principiilor educației financiare în obiceiurile de zi cu zi.