Universitatea Politehnica Timișoara va lansa din această vară un nou program de masterat legat de calculul cuantic, în contextul creșterii domeniului și a nevoii de specialiști, potrivit unui comunicat transmis, vineri, StartupCafe.ro.
„Quantum computing”, sau calculul cuantic, folosește legile fizicii cuantice pentru a rezolva probleme extrem de complexe mult mai rapid decât calculatoarele tradiționale.
Mult timp, din cauza problemelor de fiabilitate ale tehnologiilor de implementare, calculul cuantic a fost doar un concept teoretic. În schimb, în ultimii ani, s-au făcut progrese remarcabile în ceea ce privește implementarea dispozitivelor computaționale cuantice.
De aceea, deja mai multe companii cu prezență globală s-au interesat dacă pot să își extindă echipele în România și caută specialiști.
De aceea, Poli Timișoara va lansa un program de masterat denumit „Quantum Computing” începând cu vara 2024.
Mihai Udrescu-Milosav, coordonatorul programului de master din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, explică faptul că vor fi 20 de locuri bugetate, iar studenții vor învăța fundamentele mecanicii cuantice și modul în care aceste proprietăți cuantice ale particulelor pot fi exploatate pentru a rezolva probleme complexe din calcul și comunicații.
„În Timișoara sunt două companii care s-au interesat de angajarea unor specialiști în acest domeniu. De altfel, tot aici sunt deja multinaționale care fac quantum computing în țara mamă, iar când Timișoara va dezvolta un ecosistem și va pregăti specialiști, atât prin programe de master, cât și prin studii de doctorat, acestea vor putea transfera anumite proiecte în România. Într-un studiu realizat de compania de consultanță McKinsey, una dintre concluzii este că în prezent este un singur candidat calificat în quantum computing pentru trei poziții deschise, ceea ce înseamnă un deficit enorm”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.
În acest an sunt două universități din România care organizează admitere la o astfel de specializare. Comparativ cu alte țări, Ungaria și Serbia nu au programe de quantum computing la programele de masterat, iar țări precum Austria, Suedia, Spania sau Olanda au unul singur. În Europa, lideri sunt Germania, Marea Britanie și Franța, cu cinci, patru, respectiv trei astfel de programe masterale.