Antifrauda ANAF a verificat o firmă din Târgu Jiu și una din București, ambele de servicii de livrare de mâncare prin intermediul aplicațiilor Glovo, Tazz și Foodpanda (platformă achiziționată între timp de Glovo).
În prima situație, inspectorii antifraudă spun că au identificat la firma din Târgu Jiu o diferență între orele de muncă declarate și numărul de ore efectiv lucrate de curieri (salariații săi), rezultând astfel „ore lucrate și nedeclarate pentru care firma avea obligația de a stabili baza de calcul pentru contribuțiile sociale și a impozitului pe venitul din salarii”.
Totodată, inspectorii au mai descoperit că reprezentantul firmei verificate retrăsese nejustificat peste 500.000 lei din casieria unității.
În a doua situație, firma din București, din același domeniu de activitate, nu ar fi calculat și nu ar fi declarat contribuții salariale, respectiv impozit pevenit, CASS (sănătate), CAS (pensii) și contribuție asiguratorie muncă, pentru 128.461 de ore lucrate.
„În cele două cazuri inspectorii ANAF au stabilit obligații fiscale suplimentare de plată la bugetul consolidat al statului de peste 3,7 milioane de lei, reprezentând contribuții aferente veniturilor din salarii, TVA și impozit pe veniturile din alte surse”, conform ANAF.
Amintim că în luna februarie, Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat, într-un interviu pentru Economedia, că, în 2025, ANAF va avea un sistem digital prin care controalele fiscale vor fi efectuate în funcție de riscul fiscal al firmelor, „punct ochit, punct lovit”, indiferent cine sunt patronii acelor societăți.
„Cu un sistem informatic digitalizat, real-time, eficient, care duce la controlul punct ochit, punct lovit, cu siguranță crește imediat gradul de conformare. Dar trebuie ca ANAF să ajungă acolo. Și vă asigur că după ce terminăm bugetul, cu toți ordonatorii principali de credite, în fiecare zi de asta ne vom ocupa: de digitalizare și presiune pe ANAF pentru a avea un sistem de colectare cum este în Polonia, cum este în Ungaria. Ungaria are 27% TVA și un gap de TVA minuscul. Lucrurile se pot face și în România dacă suntem perseverenți și dacă suntem consecvenți pe digitalizare”, a spus ministrul Finanțelor.
„Sunt convins că odată cu digitalizarea în sistemul informatic nu se mai vedea a cui este firma. Acesta este secretul sistemului informatic. Te duci punct ochit, punct lovit la o companie aleasă în funcție de analiza de risc, nu mai știi cine este proprietarul.Cu siguranță anul acesta veți avea controalele de acest gen, pentru că sistemul informatic deja poate să producă asemenea analize de risc”, conform ministrului Finanțelor.