O mare companie finlandeză, specializată în soluții pentru industria agregatelor, a prelucrării mineralelor și a rafinării metalelor, cumpără o unitate de producție din Oradea, pentru a-și extinde operațiunile din România.
Este vorba despre colosul finlandez Metso, care a făcut vânzări totala de circa 4,9 miliarde de euro, în anul 2024. Compania, cu sediul central la Espoo, are aproape 17.000 de angajați în 50 de țări.
Firma de avocatură Wolf Theiss a precizat, luni, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, că a asistat Metso în derularea procedurilor pentru achiziția unei proprietăți imobiliare la Oradea.
Prin noua lor investiție, finlandezii își vor extinde aria de producție de ecrane staționare și își vor consolida capacitățile regionale de servicii și aprovizionare. Această investiție va asigura strategia de dezvoltare a activității de screening prin creșterea capacității și îmbunătățirea apropierii de clienți și a capacităților de servicii pentru clienții din Europa, Asia Centrală și de Est și Orientul Mijlociu.
Noul centru de producție Metso este programat să deschidă oficial la finalul anului 2026 și să angajeze în total aproximativ 70-80 de lucrători, la Oradea.
„Fabrica din Oradea, România, va completa amprenta existentă a Metso în producția de echipamente staționare de sortare din Franța, Brazilia, India, Africa de Sud și China”, a precizat compania finlandeză.
Publicația locală Bihoreanul a aflat că grupul finlandez preia astfel un amplasament al fabricii locale Emsil Techtrans, situat pe strada Fabricilor, din municipiul Oradea. Emsil Techtrans este controlată de inginerul Dan Silviu Mînzat, potrivit datelor de pe Termene.ro.
Investitorii finlandezi, atrași de România: Regina Maria, Nokian, Tazz, Hesburger
Companiile finlandeze par să-și fi întețit investițiile în România, în ultimii doi ani.
În primăvara anului 2025, grupul medical finlandez Mehiläinen a anunțat că preia integral rețeaua românească de sănătate Regina Maria, de la fondul de investiții polonez Mid Europa Partners. Achiziția, care cuprinde Regina Maria dar și rețeaua sârbească de sănătate MediGroup, se ridică la circa 1,3 miliarde de euro, potrivit unor surse citate de ZF.ro. La rândul său, grupul medical finlandez Mehiläinen, prezent în Finlanda, Estonia, Germania, Suedia și Lituania, este deținut majoritar de fondul de investiții internațional CVC Capital Partners. Luni, 14 iunile 2025, Consiliul Concurenței a anunțat că analizează tranzacția din sectorul medical românesc.
În martie 2025, gigantul finlandez Nokian Tyres a anunțat finalizarea investiției sale de la Oradea și începerea livrărilor de anvelope din noua sa fabrică. Unitatea de la Oradea va atinge capacitatea maximă în anul 2027 și va avea în total aproximativ 500 de angajați. „Fabrica din România este amplasată strategic, aproape de consumatorii și clienții din Europa Centrală și de Sud, și se va concentra pe producția de anvelope pentru autoturisme vândute către aceste piețe. Este prima fabrică de anvelope din lume cu emisii zero de CO2, la scară largă, a cărei energie este generată integral fără combustibili fosili și utilizează cea mai modernă tehnologie pentru a produce anvelope”, susțin finlandezii. Investiția Nokian este estimată la aproximativ 630 milioane EUR, din care statul român contribuie cu circa 100 milioane EUR ca ajutor de stat. De asemenea, Nokian a obținut un credit de 150 milioane EUR de la Banca Europeană pentru Investiții pentru fabrica de la Oradea.
În ianuarie 2025, platforma finlandeză de livrări Wolt, deținută de compania DoorDash din SUA, a anunțat finalizarea achiziției aplicației de livrări românești Tazz, de la grupul eMAG.
În domeniul HoReCa, lanțul finlandez de fast-food Hesburger a a intrat pe piața românească în luna mai 2024, mai întâi la Râmnicu Vâlcea. În prezent, Hesburger are 12 restaurante în România, totalizând o investiție de 5,5 milioane de euro și peste 240 de locuri de muncă.
Există, însă, și un exemplu mai puțin fericit. În 2007, Nokia a început construcția unei fabrici de telefoane mobile în comuna Jucu, lângă Cluj-Napoca, în parcul industrial Tetarom III, cu o investiție de 60 milioane EUR, inclusiv cu ajutor de stat din partea Guvernului de la București. În 2008 a început producția și, după doar 3 ani, subsidiara din România ajunsese la afaceri de peste 1 miliard de EUR, conform ZF. În septembrie 2011, cei peste 2.000 de angajați au fost anunțat că fabrica de la Jucu se închidea, pe fondul scăderii cererii de telefoane de acel tip. De fapt, era vorba de declinul companiei de telefoane mobile pe plan internațional, după ce Apple a scos pe piață iPhone și a impus conceptul de smartphone la nivel mondial.