Comisia Europeană a primit versiunea finală a Codului general de bune practici privind IA, un instrument dezvoltat de experți independenți, cu contribuții din partea a peste 1.000 de părți interesate, care are scopul de a ajuta industria să respecte normele privind IA de uz general din Regulamentul UE privind Inteligența Artificială, care vor intra în vigoare în data de 2 august 2025.
Codul este format din trei capitole:
- Transparență;
- Drepturi de autor;
- Siguranță și securitate, capitol relevant doar pentru un număr limitat de furnizori ai celor mai avansate modele AI.
Deoarece modelele de inteligență artificială de uz general (General Purpose AI – GPAI) stau la baza multor sisteme AI din UE, AI Act ajută furnizorii să asigure o transparență suficientă. Acest lucru permite furnizorilor să integreze aceste modele în produsele lor, spune CE într-un comunicat.
Capitolul Transparență al Codului oferă un model de formular de documentație ușor de utilizat, care permite furnizorilor să documenteze cu ușurință informațiile necesare într-un singur loc.
Capitolul privind Drepturile de autor din Cod oferă furnizorilor soluții practice pentru a pune în aplicare o politică care să respecte legislația UE privind drepturile de autor.
Unele modele de tip GPAI ar putea prezenta riscuri sistemice, cum ar fi riscuri la adresa drepturilor fundamentale și a siguranței, inclusiv reducerea barierelor în calea dezvoltării armelor chimice sau biologice, sau riscuri legate de pierderea controlului asupra modelului. Capitolul Siguranță și securitate conține practici relevante de ultimă generație pentru gestionarea riscurilor sistemice.
Odată ce codul va fi aprobat de statele membre și de Comisia Europeană, furnizorii de modele AI de uz general care semnează în mod voluntar codul vor putea demonstra respectarea obligațiilor relevante.
În acest sens, semnatarii Codului vor beneficia de o sarcină administrativă redusă și de o securitate juridică sporită în comparație cu furnizorii care dovedesc conformitatea în alte moduri, explică UE.
Codul va fi, de asemenea, completat cu orientările Comisiei legate de inteligența artificială de uz general înainte de intrarea în vigoare a obligațiilor pentru modelele GPAI.