Investițiile în startup-uri au grad ridicat de risc, recunoaște Andrei Dudoiu, CEO-ul platformei europene de multifinanțare SeedBlink, prin care firmele IT tinere atrag fonduri de la investitori individuali, pe internet. Prezent la podcastul StartupCafe Idei și Antreprenori, Dudoiu a mai spus că anumiți investitori și-au mutat investițiile de pe platforme ca SeedBlink spre titluri de stat Fidelis și Tezaur, prin care Guvernul României oferă dobânzi și de 8% pe an, pentru a-și finanța deficitul bugetar.
Platforma românească de multifinanțare (equity crowdfunding) SeedBlink, fondată în urmă cu 5 ani, este utilizată, la nivel european, de startup-uri de tehnologie care vor să atragă bani de la investitori individuali, în schimbul unor acțiuni în business.
CEO-ul SeedBlink, Andrei Dudoiu, spune că sunt aproximativ 112.000 de potențiali investitori înscriși în platformă, din care 12.000-13.000 sunt investitori activi, care participă efectiv la campanii de strângere de fonduri lansate de startup-uri. SeedBlink este autorizată să poată atrage activ investitori din România și celelalte 26 de state membre ale Uniunii Europene, dar au venit pe platformă și oameni din afara UE.
Oamenii pot investi sume pornind de la 2.500 de euro, tichet minim, dar pot să vină și cu sume de câte 1.000 de euro, dacă în decursul unui an întreg fac investiții totale de 10.000 de euro cel puțin.
Spre deosebire tranzacțiile cu acțiuni (sau obligațiuni) la companiile de pe bursă, investițiile în startup-uri sunt riscante.
„Asta este o diferență importantă față de investițiile în bursă: e grad de risc mai mare, dar cu potențial de randament mai mare”, a spus Andrei Dudoiu, la podcastul Idei și Antreprenori, de la StartupCafe.ro.
„Așa ne-am poziționat de la început și am subliniat consecvent gradul de risc ridicat pe care îl au investițiile în startup-uri. Avem chiar recomandări pentru fiecare investitor nou care vine pe platformă și e un chestionar care îl califică drept investitor experimentat sau nu. Cei care nu demonstrează suficientă experiență în zona de investiții în general au recomandarea să înceapă cu tichetul minim și să nu se avânte de la început într-o investiție importantă.
Totodată, recomandăm ca un procent minoritar din totalul portofoliului de investiții pe care îl are cineva să fie în această clasă de active cu grad mai mare de risc, pentru că vorbim de startup-uri și, inerent, ele sunt supuse unor obstacole pe care nu le poți prevedea, nefiind un business matur, scalat și cu o valoarea demonstrată în relația cu clienții și cu ecosistemul în care funcționează” - a mai explicat el.
În perioada aceasta în care statul român este disperat să se împrumute cu bani grei, să-și umple „găurile” din buget, lună de lună Ministerul Finanțelor lansează emisiuni de titluri de stat Fidelis și Tezaur și oferă populației dobânzi și de 8% pe an. Startup-urile au însă de suferit, pentru că unii dintre investitorii de pe platforme ca SeedBlink își mută banii în titlurile de stat, considerate plasamente sigure. Iar acum au și dobânzi atractive.
„Nu doar în România se întâmplă asta. În România probabil e o problemă mai acută de finanțare a deficitului bugetar, dar da, mulți investitori, față de o perioadă de acum 3-4 ani, când dobânzile pentru investițiile cu riscuri reduse erau undeva la 1-2-3%, acum, dacă deja vorbim de randamente de 8%, normal că există o preferință a anumitor tipuri de investitori de a-și migra portofoliile de investiții către astfel de instrumente. Și nu încurcă doar piața finanțării startup-urilor, cred că și Bursa are mai puțină lichiditate din acest motiv.
Dar e un joc care la un moment dat se va echilibra, e un ciclu pe care în istorie l-am văzut de multe ori și, în beneficiul companiilor care au nevoie de acest tip de finanțare, sperăm să ajungem mai repede la o zonă mai echilibrată în care lumea să investească din nou în produse cu risc mai ridicat, dar cu potențial mai mare”, a spus CEO-ul SeedBlink.
În plus, incertitudinea perioadei electorale din România, între alegerile prezidențiale anulate și scrutinul care a fost validat, a „speriat” și investitorii în startup-uri.
„Din păcate, mai ales în perioada asta de turbulență și incertitudine care s-a manifestat în mod special în ultima jumătate de an, rata de succes a campaniilor a regresat. Adică firmele care reușesc să strângă bani pe SeedBlink sau să-și atingă targetul înainte aveau o rată de 80-85%, iar acum probabil rata a scăzut sub 70%”, a mai explicat Andrei Dudoiu, pentru comunitatea antreprenorială StartupCafe.ro.
De ce a „capotat” motocicleta zburătoare
Pe plaformele de crowdfunding licențiate la nivel european, un startup poate să strângă până la 5 milioane de euro. Pe SeedBlink, sumele obținute de un startup au ajuns până la 2 milioane de euro, spune Andrei Dudoiu.
Dar au fost și „idei de afaceri” care nici nu au fost listate în oferta SeedBlink, către investitori. Unele erau prea fanteziste sau pur și simplu nu erau credibile.
„O motocicletă zburătoare a fost propusă de un startup, care părea destul de convins și bine intenționat să aducă pe piață acel produs”, își amintește acum Andrei Dudoiu, râzând.
Un alt exemplu a venit din Cehia: un startup care pretindea că are o soluție miraculoasă de tratare a cancerului. Mai mult „fondatorii” acelui startup ceh susțineau că firma lor valora nici mai mult, nici mai puțin de 400 de milioane EUR. Asta pentru a obține cât mai mulți bani de la investitorii de pe SeedBlink, în schimbul unui număr de acțiuni cât mai mic. Echipa SeedBlink a respins din start „ideea de business”.
„A fost un startup cu doi fondatori, care până la urmă, după verificări, nu era legit. Propunea o soluție de tratare a cancerului și evaluarea companiei pentru care solicitau bani era de 400 de milioane de euro. Deci din start aveau ingredientele să nu pară legit, dar ei susțineau că au soluția magică de tratare a cancerului”, a povestit Andrei Dudoiu.
Chiar dacă nu dispune de specialiști în toate domeniile de tehnologie, echipa SeedBlink are anumite criterii după care selectează ideile de afaceri în oferta către investitorii de pe platformă.
De exemplu, un startup care se laudă cu tehnologii ultra avansate, în medicină, ar trebui să aibă deja alături un investitor specializat în health-tech. Când ai deja asigurată o investiție de la un fond de capital de risc axat pe tehnologii în domeniul sănătății sau de la o mare companie farmaceutică, atunci automat, ca startup med-tech/health-tech, capeți credibilitate.
De asemenea, este important ca un astfel de startup să poată pune pe masă un brevet de invenție.
„Echipa noastră care se ocupă de identificarea startup-urilor potențiale de a atrage finanțare, atâta timp cât văd idei inovatoare, sunt interesați să se întâlnească cu ele, pentru a afla detalii, dar sunt și companii care se pierd pe drum. Sunt mai multe filiere pe care facem un audit al acelei idei, trebuie să avem niște patente care demonstrează asta. Și de obicei, în genul ăsta de companii nu intrăm fără să avem un finanțator specializat în healt-htech, în cazul acesta, un co-investitor care conduce runda și care deja validează că este o potențială idee scalabilă și care e patentată”, a mai explicat CEO-ul SeedBlink.
Pe lângă brevete și co-investitori consacrați, startup-urile ar trebui să aibă fondatori care se bucură de vizibilitate și o bună reputație în industria respectivă.
„Ar trebui să aibă mai multe ingrediente, nu neapărat toate odată. Un ingredient de succes este inovația extrem de clară pe care o generează într-o anumită industrie. Alt ingredient important este ca fondatorii startup-ului să fie vizibili, lumea să-i cunoască și să aibă încredere în ei. Brandul personal contează foarte mult într-o astfel de campanie. La fel ca pe bursă. Trebuie să fie comunicare și transparență și asta ajută la brandingului companiei și al finatorului”, a completat Andrei Dudoiu, directorul platformei de multifinanțare SeedBlink.
Urmărește interviul cu Andrei Dudoiu direct pe YouTube: