„Inclusiv fondurile europene ar putea fi afectate de alegerea pe care o facem în două săptămâni”, a atras atenția, marți, la Strasbourg, europarlamentarul român Nicolae Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European, cu referire la turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România. La rândul său, europarlamentarul Victor Negrescu, de asemenea, vicepreședinte al Parlamentului European, a menționat că legislativul comunitar urmează să ceară prelungirea termenului de implementare a planurilor de redresare și reziliență pentru toate statele Uniunii Europene, având în vedere întârzieri acumulate la nivelul UE.
„Inclusiv fondurile europene ar putea fi afectate de alegerea pe care o facem în două săptămâni. Uniunea Europeană nu este vreo vrăjitoare care îți ia și-ți dă în funcție de ce-i place. Uniunea Europeană are, însă, niște reguli în privința condiționării pentru statul de drept. Deci nu poți să-ți bați joc de justiție, de libertatea presei, de drepturile omului, de lucrurile acestea care sunt parte din Tratat (Tratatul de Funcționare a UE - n.r.). Și atunci există acest mecanism de condiționalitate a fondurilor europene. Uniunea Europeană dă acele fonduri cu care noi renovam sate, orașe, dar și așteaptă să ai niște reguli.
Pentru că e un lucru simplu: dacă îți vin atâtea companii europene, ele trebuie să se asigure că au o judecată dreaptă, că nu au judecători corupți. Deci nu, Uniunea Europeană nu va face niciodată automat asta, dar pot să-mi închipui un scenariu, cum s-a întâmplat în Polonia când au schimbat regulile justiției, în care Uniunea Europeană poate să declanșeze mecanismul statului de drept, iar noi să pierdem fonduri” - a spus Nicolae Ștefănuță europarlamentar independent membru al Grupului Verzilor din Parlamentul European.
Ștefănuță și-a exprimat susținerea pentru candidatul independent la prezidențialele din România, Nicușor Dan.
Întârzieri la PNRR-uri
Într-un briefing de presă separat, europarlamentarul PSD Victor Negrescu a spus că Parlamentul European intenționează să solicite Comisiei Europene și Consiliului UE prelungirea perioadei de implementare a unor proiecte din cadrul planurilor naționale de redresare și reziliență.
„Noi, în Parlamentul European, creionăm acum un raport, de care mă ocup, privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență. Și în cadrul acestui raport am propus ca proiectele mature să beneficieze de o prelungire în ceea ce înseamnă perioada de implementare - mă refer la acele construcții începute, la acele școli nefinalizare, la acele proiecte de infrastructură care au nevoie de timp suplimentar, dar care deja au început.
În sensul acesta, Parlamentul European va solicita o extindere cu aproximativ un an a acestei perioade de implementare, însă cel mai probabil apelul Parlamentului European va genera o extindere tehnică de câteva luni - tehnică - fără acest proces de aprobare a parlamentelor naționale putem extinde până la finalul anului 2026 partea de implementare a proiectelor, reformele toate putând fi finalizate până la finalul lunii august 2026” - a explicat Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European.
Vicepreședintele PSD consideră că, mai departe, după demisia social-democratului Marcel Ciolacu din funcția de prim-ministru și ieșirea partidului său de la guvernare, ministrul Investițiilor și proiectelor Europene, Marcel Boloș (susținut de PNL), va putea să renegocieze cu Comisia Europeană Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul noului Guvern interimar, condus de liberalul Cătălin Predoiu.
„În momentul de față, România se află în proces de negociere a PNRR, Faptul că ministrul Proiectelor Europene își continuă mandatul în fruntea ministerului va permite României să finalizeze aceste negocieri. Aceste negocieri vizează schimbarea unor investiții în așa fel încât să fie incluse acele investiții care pot fi finalizate, practic salvarea unor sume de bani, dar și reajustarea reformelor astfel încât acestea să fie realizate mai ales în perspectiva depunerii cererii de plată 4. Lucrurile, în continuare, sunt în graficul gândit de echipa guvernamentală care tocmai își termină mandatul” - a susținut Victor Negrescu.
Europarlamentarul a mai afirmat că la nivelul întregii Uniuni Europene sunt întîrzieri în implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență.
„Realitatea e că la nivel european sunt întârzieri. Deși în această perioadă trebuia să fim la un grad de implementare de aproape 70%, astăzi gradul de implementare a Mecanismului de Redresare și Reziliență se află la 50% și toate statele membre trebuie să facă eforturi pentru a recupera aceste întârzieri destul de importante acumulate în toate statele membre”, a mai spus vicepreședintele PSD.
PSD a decis să nu sprijine niciunul dintre cei doi candidați calificați în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.