Românca Irina Haivas, partener în cadrul Atomico, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții de capital de risc din lume, cu sediul la Londra, părăsește compania după mai bine de 6 ani, potrivit publicației britanice de business Sifted.eu.
Conform sursei citate, Haivas, originară din Iași, a plecat din companie în această lună, după o perioadă de schimbări la nivelul conducerii. Ieșeanca s-a alăturat Atomico în 2018 și de atunci s-a concentrat pe investiții în domeniul inteligenței artificiale, al sănătății, software-ului și deeptech.
Printre altele, Irina Haivas a ajutat startup-ul de scanare corporală Neko Health, înființat de Daniel Ek, CEO și fondator Spotify, să obțină finanțare, scrie Sifted.eu.
„Sunt extrem de recunoscătoare față de Atomico și fondatorul Niklas Zennström pentru timpul petrecut acolo și pentru colegii și fondatorii minunați cu care am avut privilegiul să lucrez”, a declarat Haivas pentru Sifted.eu. „Pasiunile mele rămân legate de tehnologii disruptive, oamenii care le dezvoltă și oportunitatea de a crea un impact semnificativ” mai ales în Europa, a spus ea.
Într-un interviu acordat în 2023 pentru cititorii din comunitatea antreprenorială StartupCafe.ro, Irina Haivas spunea că „firmele bune pot veni de oriunde și te poate surprinde de unde pot veni”.
Irina Haivas este originară din Iași, unde a făcut Facultatea de Medicină, dar a renunțat la chirurgie pentru sectorul financiar. Apoi, ea s-a alăturat fondului de investiții Atomico, în calitate de partener.
Atomico este cunoscut pentru investițiile sale în startup-uri evaluate acum la multe miliarde de dolari, precum Klarna (cumpărături în rate), Stripe (plăți online), Rovio (creatorul jocului Angry Birds), Lilium (taxiuri electrice zburătoare). În 2023, a finanțat și două startup-uri fondate de antreprenori români: Dexory, startup de roboți fondat în Marea Britanie, și Digitail, platforma online de programări la cabinete veterinare.
Amintim că în urmă cu mai puțin de un an, Atomico a reușit să strângă 1,24 miliarde de dolari pentru finanțarea startup-urilor europene de tehnologie.
Irina Haivas a explicat pentru StartupCafe.ro ce criterii are Atomico atunci când decide să investească într-o firmă și ce greșeală a observat ea că fac antreprenorii care caută finanțări la fondurile de venture capital.
„Cred că, în principal, trebuie să te întrebi care este cea mai bună sursă de finanțare pentru business-ul pe care îl construiești. Sunt anumite modele care se pretează mult mai bine la a fi bootstrapped (dezvoltate cu resurse proprii - n.r.), sunt modele de afaceri profitabile, pe care de exemplu le poți vinde unui fond de private equity după ce au ajuns la un anumit nivel, altele se pretează mai bine la alte surse de capital, gen credite bancare. A ceda o parte din companie unui fond de investiții este un mod destul de scump de a-ți finanța afacerea, faci acest lucru doar atunci când ai potențial să crești la un anumit nivel”, a spus ea.