Jumătate din cele 100.000 de companii înființate în 2017 se vor închide sau vor da faliment în următorii 5 ani este predicția analistului financiar Iancu Guda. O analiză complexă a ultimilor 10 ani din viața financiară a companiilor românești arată că 2 companii din 1000, nou înfiițate acum 10 ani, au reușit să supraviețuiască și să ajungă la afaceri de 1 milion de euro. E bine sau rău că lucrurile stau așa? ”Pentru mine e o oportunitate”, spune Iancu Guda care îndeamnă antreprenorii la documentare atentă și la prudență.

Specialist în analiza de risc a companiilor și în finanțele afacerilor, Iancu Guda a răspuns recent, într-o întâlnire online organizată de Startupcafe.ro la întrebări pe tema cauzelor care duc la falimentul unor afaceri. După întâlnirea online, am discutat despre cele mai des întîlnite greșeli pe care le fac antreprenorii înainte de a provoca falimentul propriilor firme.
Ce afli din interviul video cu Iancu Guda:
-
Cele mai importante trei greșeli care îți duc firma în faliment
-
Trei lucruri importante care fac diferența în antreprenoriat
-
De ce lipsa banilor nu e un motiv să nu reușești în afaceri
-
E 2018 un an bun să începi afaceri?
-
Ce oportunități ai în perioade de criză
Startupcafe.ro: Aș începe discuția chiar de la titlul cărții pe care ai publicat-o recent, „De ce eșuează companiile”. Avem deja niște modele de eșec, de faliment?
Iancu Guda: Da, sunt observabile, dacă te uiți în timp, la evoluția companiilor insolvente. În ultimii zece ani, deci între 2006-2016, cam 200.000 de companii au intrat în insolvență și jumătate de ele – 100.000 – au depus situații financiare.
Practic, m-am uitat la evoluția acestor companii, 100.000 de companii cu situații financiare – 5 ani înainte să intre în insolvență. Am observat pattern-uri, greșeli comune, care le induc intrarea în incapacitatea de plată.
Cea mai des întâlnită greșeală: modul în care este utilizat creditul comercial pentru investiții pe termen lung
Startupcafe.ro: Care ar fi primele trei, pentru că în carte inventariezi zece. Să ne oprim la primele trei cele mai importante și mai dureroase.
Iancu Guda: După frecvență, cea mai des întâlnită greșeală este utilizarea creditului comercial pentru investiții pe termen lung. Pe scurt: se plătesc furnizorii mai târziu decât durata de rotație a stocului și de colectare a creanțelor.
Într-adevăr, pe termen scurt obții bani, dar nu sunt banii tăi și dacă nu te duci unde trebuie cu aceste resurse financiare ieftine și multe, s-ar putea să ai o problemă cu achitarea facturilor la scadență.
În esență, 7 din 10 companii insolvente și-au plătit furnizorii mai târziu și 60% dintre acestea s-au dus către investiții pe termen lung, doar jumătate generând profit și venituri mai mari. Astfel, nu au putut să obțină acele profituri mai mari, să le încaseze, să se întoarcă la furnizori să plătească, ceea ce evidnet i-a dus către incapacitatea de plată.
A doua greșeală modul în care gestionezi investițiile
O altă problemă foarte des întâlnită este legată de managementul proiectului de investiții. Atunci când s-au gândit, fie la înființarea unei companii, fie la expansiunea celei curente, nu au calculat corect trei variabile foarte importante:
- cât investesc (de multe ori s-au oprit doar la costul utilajului, dar trebuie să aibă în vedere și stocul, materia primă, creanțele de încasat și furnizorii, care s-ar putea să nu îți ofere limita de credit),
- apoi au fost foarte încrezători pe evoluția veniturilor viitoare, care sunt incerte din cauza dinamismului pieței;
- de asemenea, nu considerat scenarii de stres pentru costuri – de la salarii, modificări de taxe, evoluția materiei prime sau utilități, cheltuieli administrative – ceea ce practic i-a dus în situația în care au investit mai mult decât anticipau pentru a genera niște profituri viitoare mai mici decât anticipau.
Punând peste aceasta și costul de finanțare de la bănci cu fluctuația dobânzilor sau de la acționari, practic au ajuns în situația în care greșeala a constat în următoarea situație: au atras bani mai scumpi ca efort decât randamentul obținut din acele investiții.
Și atunci când efectul, randamentul sunt sub efort, implicit, nu-i o problemă decât de timp până când intri în incapacitatea de plată.
A treia greșeală: distribui agresiv dividende
Și o a treia care s-a întâmplat în ultimii ani, începând cu 2014 și foarte mult în 2016 este politica dividendelor, respectiv din ce în ce mai agresivă. Una din trei companii insolvente au ajuns în această situație, în condițiile în care și-au plătit un dividend cu trei ani înainte să intre în insolvență. Spun eu în capitolul 9, dedicat acestei greșeli, săracul om bogat.
Desigur, o companie trebuie să ajungă la punctul în care la maturitate remunerează acționarii pentru riscul asumat, prin distribuirea de dividende, dar să nu vulnerabilizeze firma.
Pe scurt:
- plătește-ți furnizorii la timp,
- achită-ți salariile la timp, dobânzile la bănci, taxele către stat
- mai lasă și un numerar de 10% pe termen scurt în trezorerie, ca și buffer, pentru a face față unor șocuri pe termen scurt.
- și mai este important un aspect – investește în ritm cel puțin cu piața. S-ar putea ca tu, dacă îți plătești dividende, concurența ta să nu facă acest lucru, să reinvestească, să devină mai competitivă și atunci ia fața. Fii atent la aceste lucruri.
După ce acoperi aceste nevoi operaționale, financiare și investiționale ale companiei, da, ce îți rămâne poți distribui relaxat către dividende.
Din păcate, mulți acționari nu au fost conștienți de aceste lucruri și după ce au plătit dividende, și-au vulnerabilizat compania, imunitatea a scăzut. Din păcate, cadrul fiscal și reglementările de natură juridică sau fiscală sunt aduse peste noapte într-un termen foarte scurt, companiile nu au timp să se pregătească și își arată vulnerabilitatea, și atunci intră în insolvență.
Trei lucruri care fac diferența în antreprenoriat: viziunea, ideea, strategia
Startupcafe.ro: Am pregătit un sondaj. I-am invitat pe antreprenori să spună cum văd ei cauzele pentru care anumite companii intră în insolvență. Am zis așa: lipsa banilor, lipsa de viziunea a fondatorile, nepriceperea acționarilor, am vorbit și despre lipsa personalului calificat, ghinionul în afaceri sau lucruri care țin de stat. Ce ai alege din asta, pentru că din sondajul pe care l-am publicat, sunt două lucruri care mai degrabă țin de antreprenori decât de alte lucruri.
Iancu Guda: În mod normal un antreprenor suficient de curajos, care se uită în oglindă și își recunoaște greșelile, ar trebui să conștinentizeze că viziunea, strategia, ideea, educația antreprenorului și managementului sunt, de fapt, probleme de fond.
Restul sunt provocări, într-adevăr. Evident că dacă statul vine din scurt și schimbă taxele, cum au și intenționat anul trecut în vară, să impoziteze în funcție de venit companiile, unele n-ar fi putut supraviețui. Poți să spui că, pentru acel exemplu punctual, este statul de vină.
Dar, cu excepția acestor situații, în mod normal, cred că viziunea, ideea, strategia, educația antreprenorilor sunt cele ce duc la intrarea în insolvență.