Aproximativ 2.000 de firme mici și mijlocii (IMM) din România au primit, în ultimii doi ani, finanțări medii de 300.000 EUR fiecare, pentru dezvoltarea afacerilor, printr-o facilitate de garanții publice din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe care antreprenorii o au la dispoziție în continuare.
Din 2023 încoace, împrumuturi bancare în valoare totală de 610 milioane de euro au ajuns la aproximativ 2.000 de IMM-uri din România, prin acest instrument financiar, a precizat, marți, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
Aceste resurse au fost alocate pentru susținerea competitivității, dezvoltarea și extinderea afacerilor, precum și pentru crearea de produse și servicii sustenabile, investiții în energie regenerabilă și creșterea eficienței energetice.
În prezent, împrumuturile sunt derulate prin 12 bănci de pe piața românească:
- Banca Transilvania,
- Banca Comercială Română,
- CEC Bank,
- Raiffeisen Bank,
- ProCredit Bank,
- UniCredit Bank,
- Alpha Bank,
- Libra Internet Bank,
- BRD Groupe Société Générale,
- Patria Bank,
- Intesa Sanpaolo Bank,
- Garanti BBVA.
„Cele 12 bănci au acordat finanțări cu o valoare medie de aproximativ 300.000 de euro per credit. Programul este activ și va continua să susțină creditarea bancară acordată IMM-urilor și, în anumite situații, persoanelor fizice, în limita bugetului disponibil” - subliniază MIPE.
Potrivit MIPE, garanția InvestEU permite băncilor partenere să ofere condiții de finanțare îmbunătățite, firmelor care fac investiții:
- rate reduse ale dobânzii,
- cerințe reduse de colateral,
- avansuri diminuate.
Aceast mecanism facilitează acordarea de către bănci a unor scadențe extinse și finanțări de volum crescut, permițând, totodată, susținerea categoriilor de beneficiari care, în absența acestei garanții, ar fi întâmpinat dificultăți în accesarea finanțării, precum start-upurile și IMM-urile nebancabile, potrivit sursei citate.
Programul de garanții directe neplafonate face parte din portofoliul Compartimentului pentru România în cadrul programului InvestEU, cu o valoare de 672 milioane EUR şi vizează doi piloni: Garantia pentru Sustenabilitate şi Garantia pentru Competitivitatea IMM-urilor. Finanțarea a fost posibilă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Prin intermediul Garanției pentru Sustenabilitate, băncile partenere vor putea susține în continuare o transformare ecologică și durabilă a economiei și vor putea finanța investiții ale beneficiarilor finali care respectă mediul, sunt ecologice și incluzive.
Garanția de Competitivitate pentru IMM-uri va permite băncilor partenere să faciliteze accesul la finanțare pentru un spectru mai larg de întreprinderi și industrii, cu condiții de creditare care, de regulă, nu ar fi oferite în absența garanției.
„Garanția InvestEU reprezintă rezultatul unui parteneriat solid între Guvernul României, Comisia Europeană, Fondul European de Investiții și sectorul bancar local, care sprijină accesul IMM-urilor la finanțare în condiții avantajoase. Avem deja o experiență valoroasă în acest tip de colaborare, prin Inițiativa pentru IMM-uri lansată în 2016, care a creat cadrul necesar pentru implementarea eficientă a garanției InvestEU, începând cu anul 2023, prin finanțarea din PNRR. Acest instrument contribuie direct la consolidarea competitivității IMM-urilor și la utilizarea inteligentă a fondurilor europene, generând un efect de multiplicare semnificativ, finanțările obținute fiind de aproximativ 3,5 ori mai mari decât bugetul alocat. În contextul unei cereri ridicate din partea mediului de afaceri, evaluăm în prezent posibilitatea extinderii bugetului alocat prin PNRR, pentru a susține în continuare dezvoltarea ecosistemului antreprenorial românesc”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru.
Compartimentul pentru statele membre în cadrul programului InvestEU, înfiinţat prin Regulamentul (UE) nr. 2021/523, permite statelor membre să contribuie cu o parte din fondurile în gestiune partajată, cu resurse din Mecanismul de redresare și reziliență și/sau resurse naționale la fondul InvestEU, prin înființarea unui compartiment dedicat pentru statul membru. Cu această contribuție voluntară, statele membre pot profita de garanția InvestEU pentru a sprijini prioritățile naționale specifice. În cadrul compartimentului pentru statele membre, pot fi oferite împrumuturi, garanții sau investiții de capital, în complementaritate cu alte investiții publice și private.