Un startup clujean spune că a obținut anul acesta o investiție de 315.000 EUR de la investitori individuali și că dezvoltă „integral în România” drone pentru salvare, agricultură, cartografiere și supraveghere, vizând acum extinderea pe piețele din alte țări membre NATO.
BraveX Aero este una dintre puținele firme europene care dezvoltă atât drone cu aripă fixă, cât și drone cu decolare verticală (VTOL).
Firma operează o linie de producție lângă municipiul Cluj-Napoca și are în plan atingerea unui volum de 500 de unități livrate anual până în 2028. BraveX a atras anul acesta o finanțare de 315.000 EUR de la investitori din rețeaua Transylvania Angels Network.
„Dronele BraveX sunt dezvoltate integral în România și sunt proiectate pentru a fi utilizate în misiuni de salvare, supraveghere teritorială, agricultură de precizie și transport logistic ușor”, a subliniat startup-ul într-un comunicat transmis comunității antreprenoriale StartupCafe.ro.
Un punct-cheie în strategia BraveX este orientarea către producători europeni de componente, cu scopul de a reduce dependența față de furnizorii asiatici.
„Din ce în ce mai mulți actori din sfera guvernamentală tind să evite folosirea componentelor din Asia, datorită climatului economic dificil din acea parte a lumii. Concentrarea pe producătorii europeni devine astfel ca o necesitate, contribuind atât la creșterea competitivității acestora pe termen lung cât și la întărirea securității în spațiul european”, a declarat Iulia Oprea, Chief Legal & Regulations Officer BraveX.
Capacitatea actuală de producție depășește 70 de unități pe an, cu toate etapele realizate local, de la design și integrare software până la testare și livrare.
BraveX susține că dronele sale ating o durată de zbor de până la 4 ore și o rază operațională de 250 de kilometri, „performanțe care depășesc semnificativ specificațiile uzuale ale dronelor multirotor (tip copter), care operează în general sub 90 de minute și pe distanțe de până la 20-30 de kilometri”.
În portofoliul firmei clujene se află 5 modele de drone: versiunea electrică (HFP1), modelul electric cu decolare și aterizare verticală (VTOL-HFP2), hibridul HFP3, modelul cu propulsie cu jet (VIMANA) și HFP-LS, o dronă specializată pentru misiuni de salvare în zone montane greu accesibile, unde dronele de tip quadcopter sunt ineficiente.
„Am început activitatea de cercetare și dezvoltare tehnică în 2020, iar în primii trei ani am reușit să consolidăm echipa tehnică, să construim primele prototipuri și să demonstrăm capabilitățile tehnice în zbor cu misiuni specifice. Tehnologia este dezvoltată local, de la proiectarea fuselajului și fabricarea componentelor structurale, până la integrarea sistemelor electronice și a software-ului de navigație. Personal, sunt pasionat de aeronautică de la vârsta de șapte ani, pilot de la vârsta de 17 ani și mă bucur că pot să-mi aplic cunoștințele și pasiunea într-o astfel de companie cu o misiune puternică”, a spus Rareș Racoțean, Chief Technical Officer și R&D Lead.
BraveX Aero caută noi investitori pentru a se extinde în străinătate
BraveX Aero afirmă că își propune să ajungă, până în 2030, „unul dintre principalii producători europeni de drone industriale cu autonomie extinsă și capacitate de zbor ridicată”. Managementul are în plan să crească producție la 500 de unități livrate anual până în 2028.
„Ne propunem să devenim unul dintre principalii furnizori europeni în producția de drone cu aripă fixă și VTOL până în 2030. Avem produse funcționale, testate în teren, inclusiv în condiții dificile și, mai important, contracte onorate. Misiunea companiei este de a contribui la protecția oamenilor, la monitorizările de mediu și de a salva vieți. Am decis să mă alătur echipei de investitori și să preiau un rol activ într-o companie parte a unei industrii fascinante, alături de o echipă excepțională”, spune Răzvan Costea-Bărluțiu, Investor & Chief Executive Officer în BraveX.
Compania vizează o nouă rundă de finanțare și extinderea bazei de clienți în țările NATO
Până la începutul anului 2026, compania își propune să atragă noi specialiști și să deschidă o nouă rundă de finanțare.
Portofoliul de clienți vizează în principal administrații publice și operatori instituționali din Europa și structuri din sectorul de apărare al țărilor NATO și companii private din domeniul securității, cu accent pe aplicații defensive. Piețele internaționale vizate includ, pe lângă Europa, și regiuni precum Africa, Canada și America de Sud.
„Compania urmărește dezvoltarea și prin parteneriate strategice cu companii românești și europene, în direcții critice cum ar fi monitorizarea de granițelor statale, protecția mediului înconjurător, operațiuni de descoperire și salvare, transporturi medicale de urgență și de apărare a orașelor împotriva atacurilor aeriene”, spune Mircea Vădan, Investor and Business Development Manager, BraveX.
BraveX colaborează în cadrul unor parteneriate de cercetare-dezvoltare, inclusiv în tehnologii AI pentru navigație în medii fără semnal GPS („GPS-denied environments”) și în sisteme de control simultan al unor flote de drone cu aripă fixă – o funcționalitate avansată cu potențial de aplicare în monitorizarea unor suprafețe foarte extinse.