Miliardarul român Daniel Dines, fondatorul companiei IT româno-americane UiPath, a declarat, miercuri, că toată lumea trebuie să fie și entuziasmată, dar și un pic îngrijorată de ascensiunea utilizării agenților de inteligență artificială, care preiau din sarcinile oamenilor, în diverse firme.
UiPath și-a lansat oficial platforma pentru automatizare agentică, creată pentru a aduce împreună agenții AI, „roboții” software (RPA) și oamenii într-un singur sistem inteligent.
În cadrul conferinței de lansare a platformei, care a avut loc în SUA, s-a ridicat și problema posibilității ca oamenii să-și piardă joburile din cauza inteligenței artificiale. Daniel Dines (53 de ani) a fost întrebat dacă angajații ar trebui să fie îngrijorați sau entuziasmați de lucrul cu agenții AI.
„Cred că, în realitate, cu toții ar trebui să fim ambele, și entuziasmați și un pic îngrijorați. Schimbarea este inevitabilă. Viteza schimbării este cea care ne va arăta cât de repede trebuie să ne adaptăm. Dar cred că fiecare angajat va trebui să se adapteze la a lucra cu agenții AI. Poate nu neapărat să creeze agenți AI, dar să înțeleagă cum să interacționeze cu agenții și cu roboții, cum să stea în locul dirijorului, cum să devină un maestru. Altfel, cred că vom fi lăsați în urmă.
Este ca și cum ai fi obișnuit să bați la mașina de scris mecanică și acum vin pe piață computerele și tu nu vrei să folosești computere. O să fii, inevitabil, lăsat în urmă. Această tehnologie este aici să rămână și va crea o schimbare enormă asupra modului în care se face munca de birou” - a răspuns antreprenorul român.
Platforma transformă fluxurile de lucru, permițând crearea, implementarea și gestionarea agenților și a „roboților” AI fiabili, cu scalabilitate, flexibilitate și conformitate.
Noua platformă a UiPath este accesibilă printr-o încercare gratuită pe site-ul oficial, permițând tuturor să înceapă să construiască, să implementeze și să gestioneze agenții. Anumite capacități vor rămâne în „preview” și se așteaptă să ajungă la disponibilitate generală pe tot parcursul lunii mai.
Platforma răspunde provocărilor, prin automatizare cu o nouă arhitectură agentică, construită special pentru fluxurile de lucru critice pentru afaceri.
Ce include platforma UiPath
Maestro este noul strat din centrul platformei. Acesta automatizează, modelează și optimizează procesele de afaceri complexe de la un capăt la altul cu inteligență de proces încorporată și monitorizare KPI pentru a permite optimizarea continuă. Maestro oferă supravegherea centralizată necesară pentru a scala în siguranță agenții bazați pe inteligență artificială în sisteme și echipe.
De asemenea, dezvoltatorii pot crea rapid prototipuri de agenți în UiPath Agent Builder din Studio, având în același timp posibilitatea de a-i personaliza atunci când este necesar. Acest lucru înseamnă că atât profesioniștii de afaceri orientați tehnic, cât și programatorii experimentați pot crea cu ușurință automatizări sofisticate și scalabile.
Platforma integrează agenți terți, inclusiv LangChain, Anthropic și Microsoft, acceptând sisteme sofisticate cu mai mulți agenți care funcționează în fluxuri de lucru complexe și interfuncționale.
Compania a încheiat un parteneriat cu Google Cloud pentru noul protocol deschis numit Agent2Agent (A2A), care va permite agenților AI să comunice între ei, să facă schimb de informații în siguranță și să coordoneze acțiuni pe diverse platforme sau aplicații enterprise.
Noua soluție UiPath IXP (Intelligent Xtraction & Processing) introduce clasificarea și extragerea multimodală, bazată pe inteligență artificială pentru date nestructurate. Construit pentru cazuri de utilizare de mare complexitate, cum ar fi adjudecarea cererilor, inițierea împrumuturilor și înregistrările electronice ale loturilor, IXP aduce o scară la nivel de întreprindere pentru procesarea documentelor.
Cu această ultimă versiune, compania a introdus și un Agent UI pentru utilizare pe computer, acum în previzualizare privată, un agent bazat pe limbaj natural care înțelege intenția utilizatorului, planifică sarcini în mai mulți pași și execută acțiuni pe interfețe în mod autonom.
UiPath a fost lansată la București, în anul 2005
UiPath a fost fondată în anul 2005, la București, sub numele de DeskOver, de programatorii români Daniel Dines și Marius Tîrcă. După o scurtă perioadă de pauză, Dines a redevenit, în 2023, CEO (director general) al companiei pe care a lansat-o.
UiPath este prima companie fondată în România care a ajuns unicorn (martie 2018), adică o firmă evaluată la cel puțin 1 miliard de dolari în urma unor investiții obținute de la investitori de capital de risc, înainte de listarea la bursă. De asemenea, este singura firmă provenind din România care a ajuns să se listeze pe Bursa de la New York (aprilie 2021).