AmCham România, organizație care reunește în principal companii cu capital american și românesc, face un apel, vineri, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, la responsabilitate și dialog pentru a preveni „deprecierea ireversibilă a încrederii investitorilor în România”, în contextul „turbulențelor economice acumulate în ani și accentuate până la cote de avarie de perioada electorală extinsă”.
„Prioritarea zero a României este redresarea economică și echilibrarea macro-bugetară. Alegerile trec, dar economia trebuie să rămână în picioare”, spune Camera de Comerț Americană în România (AmCham România).
AmCham România atrage atenția că „România se confruntă cu crize suprapuse de câțiva ani, care au generat presiuni bugetare uriașe, climat investițional deteriorat considerabil, iar perspectiva retrogradării la categoria țărilor nerecomandate pentru investiții (junk) este mai aproape ca niciodată”.
Redăm mesajul AmCham România:
„În numele celor 600 de membri – companii americane, internaționale și românești active în 32 de sectoare economice, cu o contribuție de 20% la PIB-ul României, reafirmăm prioritățile pe care Camera de Comerț Americană în România – AmCham România le-a susținut în mod constant în consultările cu decidenții, precum și în dialogul cu candidați la alegerile prezidențiale.
Suntem într-un punct în care nu mai putem amâna reformele reale. România nu își permite să piardă fondurile europene. Finanțarea economiei și ieșirea din criză depind de capacitatea de a atrage și utiliza fondurile PNRR.
Pentru a evita o destabilizare mai profundă a economiei, înțelegem că urmează o reconfigurare fiscală care trebuie însă distribuită echitabil. Sectorul privat a resimțit acut aceste șocuri, le-a absorbit, dar nu mai poate fi singurul care achită și această nota de plată.
În anul 2025 sectorul privat și societatea așteaptă ca România, prin deciziile și liderii săi, să dea dovadă că este un membru matur al Uniunii Europene, un aliat de încredere în cadrul NATO, un partener credibil în relația strategică cu Statele Unite, un pilon de stabilitate în regiune, un candidat serios la statutul de membru al OECD. Aceste direcții nu sunt negociabile.
În contextul dezbaterilor electorale în derulare, în linie cu abordarea apolitică asumată de-a lungul celor 32 de ani, Camera de Comerț Americană în România - AmCham Romania, rămâne o voce echidistantă a comunității de afaceri și nu face recomandări legate de opțiunile de vot.
Indiferent de configurația viitoare a puterii politice, considerăm însă esențial ca liderii politici să se angajeze, fără întârziere, într-un dialog autentic cu sectorul privat pentru stabilizarea și redresarea economiei”.