Gigantul Adobe, cunoscut pentru programe de design și editare de conținut ca Photoshop și Premiere Pro, lansează modelele de inteligență artificială Firefly Image Model 4 și Model 4 Ultra, actualizează interfața web Firefly și oferă generare video în variantă beta, potrivit TechCrunch.
Noul Model 4 este mai bun decât predecesorii săi în ceea ce privește calitatea, viteza și controlul asupra structurii și stilului imaginilor generate, ale unghiurilor camerei și zoomului, susține Adobe.
Acesta poate genera imagini la rezoluții de până la 2K. Există, de asemenea, o versiune modificată și mai capabilă a acestui model numită Image Model 4 Ultra, care poate reda scene complexe formate din structuri mici și multe detalii.
Compania a antrenat modelele astfel încât acestea să poată reda mai multe detalii și să poată genera mai bine text în imagine, conform spuselor lui Alexandru Costin, vicepreședintele diviziei de inteligență artificială generativă la Adobe.
Alexandru Costin lucrează pentru Adobe de 17 ani, dintre care 10 ani petrecuți ca director Adobe România. În 2016, acesta a fost relocat în SUA pentru a conduce divizia de AI generativ și machine learning. Alexandru a fost la început antreprenor, fondând InterAKT, o companie de instrumente web care a fost cumpărată de Adobe.
Adobe permite acum utilizatorilor să încerce și modelul de generare video Firefly, în variantă beta publică. Lansat anul trecut pentru câțiva utilizatori, Firefly poate realiza videoclipuri cu rezoluție până la 1080p bazate pe cerințe care pot fi detaliate încât să includă informații despre cadre de început și de sfârșit, unghiuri de cameră și elemente de design și de atmosferă.
Totodată, aplicația web Firefly include acum, pe lângă noile modele, și câteva terțe, printre care cel de generare de imagini al ChatGPT (OpenAI), Google Imagen 3 și Veo 2 și Flux 1.1 Pro (generare de imagini).
Utilizatorii pot schimba între oricare dintre aceste modele în orice moment, iar imaginile generate de orice model vor avea acreditări de conținut atașate. Gigantul american a sugerat că alte modele AI ar putea fi adăugate în aplicația web în viitor.

O nouă funcționalitate în cadrul aplicației web mai este și Boards, care permite utilizatorilor să genereze sau să-și aducă propriile imagini în platformă, să le editeze și să colaboreze cu alții.
Adobe a anunțat și Content Authenticity, o platformă care permite artiștilor să atașeze credite desenelor și creaților originale prin metadate și să menționeze dacă acestea pot fi folosite sau nu în antrenarea altor modele de inteligență artificială.