Românii pot accesa, de acum, Programul Noua Casă 2025, prin care se pot obține credite bancare cu garanții de stat, pentru achiziționarea de locuințe noi, dar oamenii trebuie să știe că sunt anumite restricții la închirierea imobilelor cumpărate prin program, precum și la stabilirea unui sediu de firmă în acestea.
Într-un comunicat transmis, marți, comunității antreprenoriale StartupCafe.ro, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, a anunțat că Programul Noua Casă 2025 a devenit operațional după ce plafonul de garantare aprobat de către Ministerul de Finanțe în valoare de 500 milioane lei, a fost alocat celor 13 finanțatori înscriși în program.
Băncile care s-au înscris în program și anul acesta și cărora FNGCIMM le-a alocat plafoane de garantare sunt: Alpha Bank, BCR, BRD-GSG, CEC Bank, Banca Transilvania, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Internet Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, Vista Bank, și Techventures Bank.
Astfel, românii care doresc să-și achiziționeze o locuință, pot apela la una dintre băncile partenere, pentru întocmirea dosarului de credit și înaintarea acestuia către FNGCIMM, în vederea obținerii garanției de stat.
Noua Casă 2025: Avans, dobândă, comision
Valoarea maximă a creditului (în lei) care se poate accesa prin programul Noua Casă 2025 este de:
- 66.500 Euro (echivalent în lei)- pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 Euro. Aici avansul solicitat este de 5%.
- 119.000 Euro (echivalent în lei) - pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 Euro. În acest caz avansul solicitat este de 15%.
Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de max. 2%.
Comisionul anual de garantare către FNGCIMM este de 0,15% (stabilit anual de MFP şi calculat la sold). Pentru locuințele de până în 70.000 euro, comisionul se aplică la 50% din soldul creditului, iar pentru cele ce trec de 70.000 euro, comisionul se aplică la 60% din soldul creditului.
Depozitul colateral– reprezentând contravaloarea a 3 rate de dobândă, constituit pentru garantarea dobânzii.
Alte costuri: prima de asigurare a imobilului, taxele notariale pentru cumpărarea locuinței și altele.
Pentru costurile totale, exacte, băncile respective pot oferi detalii suplimenare.
„Programul continuă să beneficieze de condiții preferențiale, cu 30% mai reduse decât nivelul pieței, în ceea ce privește nivelul onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare și a oricăror altor acte care se încheie, cu anumite excepții prevăzute în mod expres în legislația incidentă”, mai spune Fondul.
Restricții la închirierea locuinței cumpărate prin Noua Casă și la stabilirea unui sediu de firmă
Antreprenorii care vor să-și stabilească sediul firmei în locuința achiziționată prin programul Noua Casă sau cei care vor să facă un ban din închirierea acestor imobile trebuie să știe că programul impune anumite restricții.
Pentru închirierea unui imobil achiziționat prin Programul Noua Casă trebuie să obții în primul rând acordul băncii finanțatoare. Ulterior vei solicita în scris acordul Ministerului Finanțelor Publice – Direcția Generală de Trezorerie şi Datorie Publică, la care vei ataşa acordul băncii. Aceste două acorduri îți vor fi solicitate atunci când vei înregistra contractul de închiriere la administrația financiară de care aparții, potrivit Ghidului Noua Casă.
Pentru deschiderea unui sediu de firmă sau pentru vânzarea locuinței achiziționate de peste 5 ani trebuie să te adresezi direct băncii şi Ministerului Finanțelor Publice Direcția Generală de Trezorerie şi Datorie Publică.
Dacă vrei să vinzi locuința înaintea expirării perioadei de interdicție, de 5 ani de la data contractării creditului, legislația prevede posibilitatea înstrăinării imobilului în următoarele cazuri:
- a) rambursarea integrală, anticipată sau la termen a creditului, cu acord de radiere emis de FNGCIMM, la solicitarea scrisă a băncii.
- b) preluarea creditului de către o persoană eligibilă în cadrul Programului. Ulterior, la solicitarea scrisă a băncii, FNGCIMM va emite un act adițional. In cazul preluării contractului de finanțare, banca îşi dă acordul, atât în nume propriu, cât şi în numele Statului român pentru preluarea finanțării şi a dreptului de proprietate.
Sute de mii de români și-au luat locuințe prin credite bancare cu garanții de stat
De la lansarea Programului Prima Casă (cum se numea la început) , în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2024, FNGCIMM a acordat un număr de 334.048 garanţii, în valoare totală de 31,6 miliarde lei, ce au susținut credite în valoare de peste 64 miliarde lei.
Rata de default efectivă a garanțiilor este de 0,35%, acesta situându-se cu mult sub rata de neperformanță a creditelor aferente debitorilor persoane fizice pe întregul sistem banca.