Startup-ul britanic Aquark Technologies, co-fondat de un fizician român, a obținut o investiție de 5 milioane de euro de la NATO și alți investitori, iar recent a efectuat teste la bordul unui vas militar al Marinei Regale.
Fizicianul român Andrei Dragomir este directorul general (CEO) al startup-ului Aquark Technologies, pe care l-a fondat în Anglia, în anul 2021, alături de colegul său britanic, Alexander Jantzen. Compania, care dezvoltă tehnologii cuantice de uz militar și civil, a fost inclusă în prima cohortă a acceleratorului de business DIANA, un program prin care NATO susține inovația în domeniul apărării.
În noiembrie 2024, startup-ul co-fondat de Dragomir a obținut o rundă de finanțare în valoare de 5 milioane de euro, condusă de NATO Innovation Fund, fondul de investiții al Alianței Nord-Atlantice. La runda de finanțare au mai participat EIFO (Fondul pentru Investiții și Export al Danemarcei), UKI2S (fondul pentru inovație și știință al UK) și MBDA (companie europeană de armament).
Aquark Technologies lucrează la o serie de tehnologii cuantice avansate, bazate inclusiv pe atomi răciți, cu aplicabilitate în dezvoltarea de senzori și soluții de detecție și localizare. Printre altele, startup-ul explorează soluții de localizare care să poată fi folosite atunci când nu funcționează GPS-ul.
În iunie 2025, startup-ul britanic a efectuat teste la bordul HMS Pursuer, un vas de patrulare al Marinei Regale, în apele Canalului Mânecii, în apropiere de țărmul sudic al Angliei. În cadrul experimentului, Aquark Technologies a pus în funcțiune, la bord, un sistem de ceas atomic, denumit AQlock.
Firma condusă de Andrei Dragomir susține că testele sale, care au durat trei zile, reprezintă o „bornă importantă pentru tehnologia de poziționare, navigare și sincronizare (PNT) și un pas înainte în misiunea de a reduce dependența de sistemele globale de navigație prin satelit (GNSS)”.
Andrei Dragomir (34 de ani) este fizician și antreprenor de origine română. El a făcut liceul la Târgoviște, la Colegiul Național Constantin Carabella, la o clasă de informatică. Dragomir a plecat apoi în Marea Britanie și a studiat fizica la Universitatea din Southampton, iar în anul 2018 și-a terminat și doctoratul în această știință, tot acolo.