Primăriile vor putea să închidă actualele săli de jocuri de noroc din localitățile respective sau vor putea să autorizeze aceste afaceri și să le aplice taxă specială locală, potrivit unui proiect de act normativ care urmează să fie propus de Guvernul Bolojan.
„Propunem descentralizarea activității organizării jocurilor de noroc, astfel încât primăria să aibă dreptul de a decide dacă autorizează - își dorește sau dacă nu autorizează- nu își dorește această activitate de jocuri de noroc pe raza localității pe care o gestionează. În cazul în care răspunsul este afirmativ, autoritatea locală poate decide amplasarea acestor activități de jocuri de noroc pe anumite zone, pe anumite străzi, pe care le identifică după nevoia și interesul local”, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
De asemenea, autoritățile locale vor putea să decidă instituirea unei „taxe speciale anuale”, pe care o va plăti la bugetul local operatorul licențiat pe jocuri de noroc care face afaceri în acea localitate.
Conform procedurii propuse, operatorii licențiați de jocuri de noroc vor trebui să notifice autoritatea locală că vor să-și deschidă o sală în localitatea respectivă, iar primăria le va da un răspuns afirmativ sau negativ în termen de 30 de zile.
Sălile de jocuri de noroc ce funcționează în prezent vor avea la dispoziție o perioadă tranzitorie de 6 luni pentru a cere acceptul primăriei să mai funcționeze, iar autoritatea locală va putea să le și închidă, potrivit ministrului Dezvoltării.
„În ceea ce privește activitățile care se desfășoară în prezent, va fi instituit un termen tranzitoriu de șase luni, în care cei care desfășoară aceste activități vor trebui să ceară acceptul autorității locale. Dacă există acceptul autorității locale, activitatea va putea continua în condițiile legii. Dacă acest accept nu va exista, atunci activitatea nu se va mai desfășura pe raza localității respective”, a explicat Cseke Attila, într-un briefing la Guvern.
Reamintim că, din 2024, au fost introduse reglementări prin care s-au interzis „păcănelele” în localitățile românești cu mai puțin de 15.000 de locuitori. E vorba de Legea 104/2024.