Echipa SafeCrop, formată din studenții Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București, a câștigat premiul Best Tech Idea, acordat de compania HP România, pentru o soluție tehnologică inovatoare care vine în sprijinul siguranței în agricultură, potrivit unui comunicat transmis, marți, StartupCafe.ro.
Echipa de studenți a realizat, în cadrul competiției de antreprenoriat Junior Achievement (JA) Gen-E de anul acesta, un dispozitiv inteligent, echipat cu cameră video și dotat cu inteligență artificială, capabil să identifice din timp pericolele de pe terenurile agricole și să transmită alerte rapide.
Soluția are potențialul de a proteja culturile și de a optimiza intervențiile în ferme, într-un context în care astfel de servicii sunt încă limitate.
„A fost o experiență unică, intensă și plină de învățături. Participarea la competiție ne-a scos din ritmul zilnic, ne-a provocat și ne-a oferit acel impuls de care ai nevoie ca să îți prezinți ideea în fața zecilor de oameni. E ca un salt cu parașuta: ai nevoie de curaj și de un plan bine pus la punct. Merită cu adevărat!”, a mărturisit unul dintre membrii echipei câștigătoare.
Finala naţională a competiţiei de antreprenoriat JA Gen-E a încheiat ediția de anul acesta e programului HP LIFE, derulat în parteneriat cu Junior Achievement România, care are ca obiectiv sprijinirea elevilor si studenților în dezvoltarea competențelor digitale, antreprenoriale și de inovare prin activități educaționale aplicate.
Inițiativa propune activități bazate pe proiect, sesiuni de mentorat, ateliere interactive si acces la resurse educaționale, susținute de experți voluntari din cadrul HP România. Programul promovează integrarea tehnologiilor emergente, în special a inteligenței artificiale, în procesul educațional pentru a contribui la o învățare mai echitabilă și personalizată.
În anul școlar 2024–2025, programul HP LIFE a ajuns la cea de-a șasea ediţie. O activitate importantă a programului este HP Innovation Camp, un atelier faţă în faţă, unde studenţii lucrează în echipe și sunt sprijiniţi de voluntari ai companiei să vină cu idei pentru îmbunătăţirea învăţării cu ajutorul tehnologiei. Aceștia propun soluţii originale, cum ar fi aplicaţii care adaptează lecţiile în funcţie de ritmul fiecărui elev, sisteme VR care transformă lecţiile în experienţe vizuale și platforme care oferă sprijin elevilor care au dificultăţi.
Cursurile HP LIFE pot fi accesate și în limba română din platforma JA Inspire. De la începutul acestei colaborări, programul a ajuns la peste 135.000 participanți care au avut acces la resurse moderne de învățare pe platforma Junior Achievement, spune compania.