Firmele aflate pe locurile bugetate sau în așteptare, în cadrul programelor naționale de finanțare IMM, Microindustrializare, Comerț-Servicii și Accelerarea Dezvoltării IMM, au termen până pe 27 iunie 2025 să meargă la banca parteneră, pentru credite, într-o nouă etapă de evaluare, pentru locurile eliberate de solicitanții care au fost respinși sau au renunțat la ajutoare.
Vorbim despre ediția 2023-2024 a programelor Microindustrializare, Comerț-Servicii și Accelerarea Dezvoltării IMM, care se află încă în derulare, la Ministerul Economiei. Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) pot obține o alocație financiară nerambursabilă de maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 500.000 lei din valoarea unui credit de învestiții contractat la instituția de credit parteneră. Valoarea creditului de investiții solicitat prin program pentru cheltuieli eligibile este de minimum 250.000 lei.
Vineri, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a lansat o nouă etapă de evaluare pentru aplicanții înscriși în cadrul celor trei scheme de ajutor de stat destinate sprijinirii dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii:
- Programul național de microindustrializare -
- Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață;
- Programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii.
Această etapă suplimentară are loc ca urmare a respingerilor, renunțărilor la finanțare și în scopul absorbției integrale a bugetului alocat.
Aplicanții din listele afișate, atât cei aflați în buget, cât și cei din lista de așteptare, au la dispoziție 10 zile lucrătoare (16–27 iunie 2025) pentru a se prezenta la banca parteneră pentru care au optat în formularul de înscriere, cu documentația necesară etapei de preverificare a bancabilității, solicitată de instituția de credit, însoțită de următoarele documente care au fost deja încărcate în platformă:
- Anexa 1 – Cerere tip de acord de principiu la creditare și finanțare/ Formular de înscriere;
- Anexa 5 – Declarație proprie răspundere;
- Anexa 6 – Declarație privind încadrarea întreprinderii în categoria întreprinderilor mici și mijlocii
- Anexa 7 – Calculul pentru întreprinderile partenere sau legate
Pentru lucrări de eficientizare energetică a spațiilor de producție aflate în proprietatea societății aplicante se va prezenta dovada tipului de proprietate a spațiilor de producție pentru care se solicită finanțarea.
Dacă documentele nu au fost descărcate în etapa de înscriere, ele pot fi solicitate prin e-mail de la AIMMT-ul de care aparține aplicantul. Lista agențiilor este disponibilă AICI.
Informații importante:
- Banca parteneră pentru care s-a optat în formularul de înscriere NU poate fi schimbată;
- Neprezentarea în termenul procedural la banca parteneră pentru care s-a optat în formularul de înscriere conduce la respingerea solicitării de finanțare.
Etapele următoare:
- Preverificarea bancabilității aplicanților – BĂNCILE PARTENERE;
- Verificarea din punct de vedere administrativ și al eligibilității al aplicanţilor admiși de principiu la creditare de către instituțiile de credit – MEDAT/AIMMT;
- Analiza finală a bancabilității pentru aplicanții care au obținut de la AIMMT notificarea de principiu la finanțare – BĂNCILE PARTENERE;
- Semnare contracte de credit – BĂNCILE PARTENERE;
- Semnare acorduri de finanțare – AIMMT.
Listele pot fi consultate aici:
- Programul național de microindustrializare: Listă Aplicanți Microindustrializare Buget_ListaAsteptare
- Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață: Listă Aplicanți Comerț Servicii Buget_ListaAsteptare
- Programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii: Listă Aplicanți Accelerare Buget_ListaAsteptare
- Lista agențiilor pentru întreprinderi mici și mijlocii și turism (AIMMT)