Compania de plăți online și transfer de bani Wise, folosită și de românii plecați la lucru în străinătate să trimită fonduri acasă, a luat cu împrumut 300 de milioane de lire sterline (circa 345 milioane de euro) de la un grup de 7 bănci, scrie joi Silicon Canals.
Facilitatea sindicalizată de îndatorare accesată de Wise (fostul TransferWise) este condusă de divizia britanică a Silicon Valley Bank, o mare bancă de investiții din SUA. Resursele atrase sub formă de capital de lucru vor ajuta compania fintech să-și finanțeze creșterea.
Wise a fost fondat, sub numele de TransferWise, în anul 2011, la Londra, de doi expați estonieni: Taavet Hinrikus (foto-dreapta) și Kristo Käärmann (foto-stânga). Startup-ul a ajuns „unicorn” în numai 5 ani de la înființare, fiind evaluat la 1,1 miliarde de dolari, în 2016, în urma unor investiții de capital de risc atrase de la mari fonduri din Silicon Valley: Andreessen Horowitz, Valar Ventures, Baillie Gifford.
Compania s-a listat pe Bursa de la Londra, în iunie 2021, fiind cotată la o valoare de piață de 7,95 miliarde de lire sterline (9,3 miliarde de euro), în debutul său la tranzacționare. În acest moment, după o perioadă de declin pe bursele mondiale, Wise este cotată totuși la circa 7 miliarde de lire sterline (8 miliarde de euro).
Serviciul online de plăți și transfer de bani este folosit de românii care muncesc în străinătate să trimită bani în țară, într-un mod simplu și ieftin. De asemenea, fintech-ul este utilizat și de firmele românești pentru operațiunile financiare online.