La conferința Google I/O 2025, compania a lansat noul abonament One AI Ultra, care oferă acces extins la modelele sale de inteligență artificială, un instrument avansat pentru generarea de videoclipuri cinematice și o versiune îmbunătățită a căutării asistate de AI.
Și anul acesta, tema conferinței a fost inteligența artificială, majoritatea lansărilor fiind centrate în jurul modelelor Gemini și DeepMind.
Actualizări Google Gemini
Modelele LearnLM, specializate în sprijinirea procesului educațional, vor fi integrate în familia Gemini 2.5.
„Gemini 2.5 Pro a depășit concurenții la fiecare categorie de principii științifice de învățare. Educatorii și experții în pedagogie au preferat Gemini 2.5 Pro față de alte oferte dintr-o serie de scenarii de învățare, atât pentru susținerea obiectivelor de învățare ale unui utilizator, cât și pentru principiile cheie ale unei bune pedagogii”, scrie compania pe blogul oficial.
Odată cu noua integrare, NotebookLM, popularul instrument de rezumare a informațiilor și de generare de podcasturi cu IA, va primi funcția de Video Overviews, care transformă conținutul încărcat în platformă în videoclipuri educaționale.
În plus, Google lansează Modul IA (AI Mode) în motorul de căutare pe teritoriul SUA, pentru început, ieșind astfel din secțiunea „Search Labs” (funcții experimentale). Astfel, utilizatorii vor avea acces la funcții avansate, precum:
- Deep Search, pentru a lăsa inteligența artificială să realizeze sute de căutări în același timp și să compună un rezultat mai detaliat;
- Live Search cu tehnologia Project Astra, care permite punerea de întrebări vocale despre ceea ce „vede” camera telefonului;
- Tehnologia Project Mariner, care permite capabilități agentice de căutare și rezervare a locurilor la evenimente sau în avion, printre altele;
- Cumpărături cu AI Mode, care include și încercarea obiectelor vestimentare prin încărcarea unei poze și modificarea hainelor cu AI;
- Generarea de grafice personalizate, bazate pe seturi de date complexe.
Ce s-a mai anunțat:
- Gemini Live este acum disponibil în mod gratuit pentru toți utilizatorii Android și iOS, atât prin partajarea ecranului, cât și prin utilizarea camerei telefonului.
- Asistentul cu AI este disponibil de acum, numai în SUA momentan, și în browserul Chrome de pe Windows și MacOS, pentru abonații Google AI Pro și Google AI Ultra.
- Abonamentul Google One AI Premium a devenit Google AI Pro, iar compania a introdus AI Ultra, un nou abonament care costă 249,99 dolari/lună și este disponibil numai în SUA momentan. Acesta oferă, în plus, acces exclusiv la Agent Mode, o nouă experiență care va permite realizarea de sarcini complexe cu intervenție minimă, pe lângă acces prioritar la cele mai noi modele AI.
- Gemini Diffusion este un model de ultimă generație care transformă zgomotul aleatoriu în text sau cod coerent, similar modelelor moderne de generare vizuală.

Google DeepMind
În paralel, divizia DeepMind a venit cu actualizări semnificative pentru generarea de conținut vizual și interacțiuni 3D.
Acum câțiva ani, Google introducea Project Starline, care voia să redefinească videoconferințele online, prin transpunerea din imagine 2D în 3D fără ochelari sau echipament special. Acum, proiectul a devenit o nouă platformă: Google Beam, care folosește un model IA volumetric de video pentru a face apelurile să pară complet 3D din orice perspectivă.
Parte din experiența pe care Google Beam vrea s-o transmită este acum disponibilă în Google Meet pentru abonații AI Pro și Ultra, prin funcția de traducere a vorbirii „aproape în timp real, menținând vocea, tonul și expresiile”.
DeepMind a venit și cu noile modele de generare foto și video Imagen 4 și Veo 3, respectiv, și un instrument pentru producătorii de filme.
Inteligența artificială Veo 3 aduce îmbunătățiri față de Veo 2 și introduce, pentru prima dată, și generare audio sincronizată cu videoclipul.
„În general, Veo 3 excelează de la texte și imagini până la fizica din lumea reală și sincronizarea precisă a buzelor” - Google.
Și Veo 2 a primit capabilități pentru creatori și producători de filme, cum ar fi încărcarea de referințe, comenzi pentru cameră, lărgirea cadrului și adăugarea/eliminarea obiectelor.
Imagen 4 se descurcă mai bine cu detalii fine, cum ar fi țesături complicate, picături de apă și blană de animale și excelează atât în stiluri fotorealiste, cât și abstracte. Modelul de generare de imagini poate genera fotografii într-o gamă largă de rapoarte de aspect și rezoluție de până la 2K.

Veo 3 este disponibil doar pentru abonații Ultra, pe când Imagen 4 este disponibil peste tot, în aplicația Gemini, Whisk, Vertex AI și în Slides, Vids, Docs și multe altele.
Flow este un nou instrument pentru creatori și producători de filme, care permite crearea de clipuri, scene și povești cinematografice, prin combinarea Gemini, Veo și Imagen. Utilizatorii pot descrie cadrele și pot adăuga detalii ca distribuție, locație, obiecte prezente și stiluri folosite în cerințele pentru AI.
Acesta este momentan disponibil pentru abonații Google AI Pro și Ultra din SUA, cu mai multe țări în curând.
Compania a mai anunțat și modelul „deschis” (open model) Gemma 3n, care poate fi folosit local pe telefoane, tablete și laptopuri. Acesta a fost dezvoltat împreună cu producătorii de procesoare mobile și este construit pe o arhitectură care va fi folosită și de următoarea versiune de Gemini Nano, care va fi disponibilă mai târziu anul acesta.
Google a prezentat și o platformă care poate detecta conținutul generat cu AI-urile companiei. Pentru început, SynthID Detector va verifica dacă există un watermark de acest fel în fotografie, videoclip sau text. Momentan, instrumentul este disponibil doar pentru câțiva testeri, dar jurnaliștii, profesioniștii media și cercetătorii se pot înscrie pe o listă de așteptare.
- Urmăriți aici întreaga conferință Google I/O 2025 sau cele mai importante puncte în 10 minute: