Mai bine de jumătate (54%) dintre locurile de muncă din România vor folosi inteligența artificială generativă, potrivit unui studiu Google realizat în 2024.
Dacă România adoptă pe plan extins IA generativă, PIB-ul ar putea crește cu 14 – 16 miliarde de euro în următorii 10 ani, conform studiului „The economic opportunity of AI”, comandat de Google și prezentat, joi seara, la un eveniment la care a participat și StartupCafe.ro.
Inteligența artificială generativă va avea, în România, impact asupra a până la 4,5 milioane de locuri de muncă. Studiul arată că IA-ul ar putea aduce îmbunătățiri în peste jumătate dintre locurile de muncă din România (54% sau 4,2 milioane), prin automatizarea unei părți limitate din sarcinile acestora și prin ajutorul oferit în crearea de conținut (text, cod și imagini), prin susținerea acestora în rezolvarea a unor probleme complexe și contribuind la designul produselor.
În cazul unei mici părți a locurilor de muncă din România (4% sau 0,3 milioane), peste jumătate din sarcini ar putea fi automatizate prin utilizarea inteligenței artificiale generativă. Cu toate acestea, se așteaptă ca noile locuri de muncă în economia bazată pe inteligență artificială să le înlocuiască pe cele pierdute în urma automatizării. Aproximativ 42% dintre locurile de muncă din România nu vor fi afectate de adopția AI-ului, arată studiul.
Alte concluzii ale raportului Google realizat de Implement Consulting Group sunt:
- Gradul de pregătire în AI: Studiul Google arată că doar 4% dintre companiile din CEE și 2% dintre cele din România au adoptat cel puțin un tip de tehnologie AI în 2023, față de media de 8% în UE. Cu toate acestea, 40% dintre firmele din România plănuiesc să investească în automatizarea bazată pe AI în următorii cinci ani. Principalul obstacol în calea adoptării AI, menționat de 61% dintre companiile din CEE, este costul instrumentelor AI. În ansamblu, CEE este în urma mediei UE și a liderilor globali pe toți factorii de adoptare și trebuie să valorifice beneficiile AI prin strategii guvernamentale direcționate, investiții în abilități și educație în domeniu, sprijin pentru inovația locală și inițiativele comerciale în domeniul AI.
- Oportunitatea economică a inteligenței artificiale generative: Potențialul avans de 14-16 miliarde de euro al PIB-ului României corespunde unei creșteri de +5% și este în principal determinat de o creștere a productivității muncii pentru mai mult de jumătate dintre angajații din România, de timpul câștigat prin automatizarea unor sarcini și investirea acestei resurse în activități generatoare de valoare. O amânare de cinci ani în adoptarea acestui tip de tehnologie ar putea reduce avansul potențial al PIB-ului României la +1%.
- Impactul sectorial: Rolul complementar al inteligenței artificiale generative predomină în cele mai multe dintre industrii; este de așteptat ca majoritatea ocupațiilor să utilizeze acest tip de tehnologie pentru a îmbunătăți capacitățile umane. Spre deosebire de automatizările anterioare, cum ar fi roboții, inteligența artificială generativă are capacitatea de a spori productivitatea în sectorul de servicii. În România, cele mai mari creșteri de productivitate sunt așteptate în serviciile de afaceri bazate pe cunoaștere și domeniul public, cu un avans de 1,4-1,5 puncte procentuale anual în perioada de vârf. În ciuda unei estimări mai reținute a avansului productivității anuale, de 0,8 puncte procentuale în perioada de vârf, sectorul producător din România are un potențial economic ridicat, în special datorită dimensiunii sale, de 20% din valoarea adăugată brută.
O altă concluzie a studiului este că IA generativă poate crește productivitatea în toate sectoarele din România: de la construcții la agricultură, turism și imobiliare.
Vezi AICI raportul Google privind inteligența artificială generativă.
Amintim, de asemenea, că Google a inițiat mai multe programe privind IA în România. Spre exemplu, a lansat un proiect pentru ONG-uri și alte asociații din România care vor să țină cursuri despre inteligența artificială și care pot obține finanțare.
Anul acesta, startup-urile românești care vor să inoveze în domeniul educațional cu ajutorul inteligenței artificiale s-au putut înscrie în programul Growth Academy: AI for Education, fianțat de Google.
De asemenea, prin programul „AI Opportunity Initiative for Europe”, Google vrea să ofere suport startup-urilor și oamenilor pentru a învăța să utilizeze inteligența artificială.