Acum aproape 10 ani, Claudiu Musat, pe atunci angajat la Bitdefender, incepea sa piarda la bursa. Citea ce trebuie, dar nu tot ce trebuie: pierdea "jumatate din argument" cand se informa, din "toate ziarele relevante", ca sa decida ce si cum sa cumpere sau sa vanda. De atunci, a incercat sa gaseasca un instrument care sa faca ordine in avalansa de informatii si opinii care circula pe Internet. Dupa aproape un deceniu, Musat si echipa sa de la L’Ecole Polytechinque Fédérale de Lausanne (EPFL) au elaborat o platforma care, cu ajutorul inteligentei artificiale, "te ajuta sa intelegi, intr-o clipita, punctele de vedere opuse pe o tema controversata", discutata in media online. Platforma ObViz, lansata in aceasta primavara si care a luat deja un premiu pentru inovatie in jurnalism, a inceput ca un proiect de cercetare stiintifica, dar echipa incearca acum sa vanda produsul, publicul tinta fiind editorii de presa online.
⦁ ObViz este o API (interfata pentru programarea de aplicatii) pe care autorii proiectului o pun la dispozitia publisherilor online, pentru a pune ordine in informatia si opiniile care circula "fara structura sau autoritate" pe web. Aceasta este insotita de o platforma online de tip retea sociala, care foloseste aceleasi instrumente de inteligenta artificiala pentru a pune ordine in dezbaterile online si pentru a ajuta utilizatorii sa ia decizii mai educate, identificand clar argumentele pro si contra dintr-o anumita controversa - de la isteria vaccinurilor sau organismele modificate genetic la calitatea bateriei Apple Watch, de exemplu.
Prezentarea ObViz.com:
La inceputul lunii mai, ObViz era selectata din randul a 29 de proiecte, inscrise din 15 tari, pentru un premiu acordat de organizatia iMinds, sub patronaj UNESCO, pentru idei ce contribuie la intarirea jurnalismului si libertatii presei prin inovatie tehnologica.
Proiectul abia aparuse, iar la vedere era doar "un teaser": "ceea ce avem pe site e doar o vitrina. Produsul efectiv e un API, pe care il oferim producatorilor de continut, avand momentan suport pentru doua limbi, engleza si franceza", spune Claudiu Musat despre ceea ce a facut pana acum echipa sa de la Lausanne. Din aceasta mai fac parte Boi Faltings, profesorul de inteligenta artificiala care l-a atras pe Musat sa faca post-doctorala la EPFL; co-fondatorul Maxime Darcot si specialistii Gaylor Bosson si Audrey Loeffel.
Cum s-a inchegat povestea ObViz?