Președintele Nicușor Dan a anunțat vineri că a promulgat primul pachet fiscal, ce a fost adoptat de Guvern prin asumarea răspunderii în Parlament la începutul lunii.
„Tocmai ce am semnat primul pachet și după cum știți tehnic este consistent, sunt 30-40 de pagini și tot timpul când ai de făcut un pachet din ăsta apar problemele tehnice”, a declarat Nicușor Dan într-o conferință de presă făcută la Salzburg, unde participă la un summit, conform HotNews.ro.
Preşedintele a precizat, de asemenea, că la începutul lunii august o să avem o asumare a Guvernului în Parlament pe al doilea pachet de măsuri fiscale, conform News.ro. El a spus despre tensiunile din coaliţie că este remarcabil că partidele pro-occidentale şi-au asumat asta şi că cel mai simplu pentru fiecare era să stea în opoziţie.
„La început de august, o să avem o asumare a Guvernului în Parlament. Binenţeles că atunci când iei măsuri, după ani de zile în care România a cheltuit mai mult decât îşi permitea, când iei măsuri care reduc aceste cheltuieli, e dificil contactul dintre politicieni şi populaţie şi din cauza asta apar şi tensiuni în coaliţie. Eu ce vreau să spun în momentul ăsta, că este remarcabil că partidele pro-occidentale din România şi-au asumat asta. Cel mai simplu pentru fiecare dintre ele alţii o să stea în opoziţie”, a mai spus preşedintele.
Întrebat dacă măsurile pe care le ia Guvernul sunt suficiente, Nicuşor Dan a răspuns: „Tot timpul, ca să avem răspunsul la întrebarea asta, trebuie să ne uităm la un observator extern. Şi observatorul extern cel mai calificat este o agenţie de rating”, a completat preşedintele.
Președintele s-a referit şi la şansele să ne încadrăm în ţinta de deficit bugetar de 7,5%.
„Aşa cum am spus, pachetul 2 trebuia să fie în sfârşit de iulie şi o să fie început de august. Nu sunt chestiuni care să fie dramatice. Deci să ne păstrăm calmul şi optimismul că mergem în direcţia potrivită fiscal”, a menţionat el.
Principalele taxe pentru mediul de afaceri, conform noii legi
Pe 7 iulie, Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului pentru proiectul de lege privind majorarea unor impozite și taxe. Iată care sunt acestea:
- Impozitul pe dividende crește de la 10% la 16% de la 1 ianuarie 2026. „În cazul dividendelor distribuite în baza situațiilor interimare întocmite în cursul anului 2025/anului fiscal modificat care începe în anul 2025, cota de impozit pe dividende este de 10%, fără recalcularea impozitului pe dividendele respective, după regularizarea acestora pe baza situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2025/anului fiscal modificat care începe în anul 2025, aprobate potrivit legii”.
- TVA standard crește de la 19% la 21% de la 1 august 2025.
- TVA la alimente și sectorul HoReCa crește de la 9% la 11% de la 1 august 2025. În perioada 1 august - 31 octombrie 2025, se vor monitoriza încasările din sectorul HoReCa, iar în funcție de rezultatul analizelor efectuate se va decide cu privire la cota de TVA ce urmează să fie aplicată acestui sector.
- Va crește de la 5% la 11% TVA pentru livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, biletele la muzee, livrarea de lemn de foc și livrarea de energie termică în sezonul rece, destinată anumitor categorii de consumatori.
- TVA la locuințe. Până la data de 1 august 2026 se aplică o cotă redusă de TVA de 9% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, dacă au încheiat până la data de 1 august 2025 acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe.
- Persoanele fizice pot achiziționa o singură locuință cu cota redusă dacă nu au achiziționat începând cu 1 ianuarie 2023 o locuință cu cota redusă de TVA. În anul 2023 persoanele fizice puteau achiziționa mai multe locuințe cu cota redusă cu o valoare de până la 450.000 lei, exclusiv TVA, dacă încheiaseră anterior acte juridice între vii pentru plata în avans a acestora, fără ca aceste achiziții să afecteze posibilitatea persoanelor respective de a mai achiziționa o singură locuință cu cota redusă de TVA conform reglementărilor în vigoare, începând cu data de 1 ianuarie 2023.
- Creștere cu 10% a accizelor la benzină, motorina, alcool și tutun, de la 1 august 2025.
- Băncile vor plăti, suplimentar impozitului pe profit, un impozit specific aplicat la cifra de afaceri, de 2% pentru prima jumătate a anului 2025 și 4% pentru a doua jumătate a anului 2025. Pentru 2026, vor plăti 4%.
- Prin excepție, băncile cu cota de piață sub 0,2% din totalul activelor nete ale sectorului bancar din România vor plăti impozit specific de 2% pentru perioada 1 iulie 2025-31 decembrie 2026.
- Se modifică și baremul pentru impozitul pe câștigul din jocuri de noroc, reținut la sursă.