„Încerc să nu se ia în calcul nici măcar mărirea TVA de la 19% la 21%”, a spus, vineri, președintele ales Nicușor Dan, menționând că nu se pune problema creșterii cotei de TVA de 9% la alimentele de bază.
Întrebat dacă poate da exemple de cheltuieli pe care le-ar putea tăia viitorul guvern, din discuţiile de până acum cu ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, şi cu cel al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şi dacă s-au făcut până acum simulări pentru a vedea câţi bani ar veni la buget din creşterea TVA, Nicuşor Dan a răspuns că aceste calcule sunt făcute, dar că sunt „absolut teoretice”, pentru că orice creştere de taxe de consum, cum este TVA, „pe de o parte generează evaziune, pe de altă parte generează o limitare a consumului”.
„Deci niciodată nu sunt nişte calcule absolute”, a spus Dan, conform News.ro.
Nicuşor Dan a spus că nu crede că se poate pune problema creșterii cotei de 9% pentru alimentele de bază. „Noi avem 5% pentru energie şi încă nişte lucruri, avem 9% pentru alimentele de bază şi încă nişte categorii, şi 19% taxa generală. Nu se pune problema să creşti de la 5 la 9% sau de la 9 la 19%, asta e clar”.
Președintele a mai spus că încearcă inclusiv să nu fie luată în calcul nici măcar o creştere de la 19% la 21% a TVA.
„Eu încerc ca acest lucru să nu fie luat în calcul”, a subliniat noul preşedinte.
Despre discuţiile cu partidele pentru formarea noului Guvern, Nicuşor Dan a spus că acestea au început de luni după-amiază, dar a precizat că aceste consultări „vor dura”.
Întrebat despre discuţiile cu ministrul Finanţelor, despre deficitul bugetar şi buget, Nicuşor Dan a răspuns că „progresează”.
„Progresăm pe lucrurile care pot să fie tăiate din cheltuieli, dar încă mai avem de lucru”, a spus Nicuşor Dan.
În legătură cu solicitările PSD privind continuarea investiţiilor şi dacă le poate respecta pentru ca social-democraţii să facă parte din guvern, noul preşedinte a spus că toată lumea îţi doreşte investiţii, dar trebuie văzut şi în ce ritm pot fi făcute acestea şi cu ce dobânzi.
„Toate condiţiile sunt puse pentru a se negocia asupra lor. De exemplu, condiţia cu investiţiile, desigur că toată lumea îşi doreşte investiţii, însă depinde de ritmul acestora, dacă statul îşi permite un ritm de investiţii pe nişte dobândi foarte mari. În principiu, da”, a mai spus Nicuşor Dan.
---