Organizația Video Games Europe, care reprezintă cele mai mari companii de jocuri video din Europa, și RGDA (Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România), susține că firmele trebuie să poată avea opțiunea de a întrerupe serviciile unui joc video atunci când nu mai este viabil din punct de vedere comercial, ca reacție la inițiativa „Stop Killing Games”.
Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA) susține punctul de vedere al companiilor europene de gaming printr-o postare pe site-ul oficial.
Aici, RGDA explică de ce suportul continuu nu este fezabil pentru toate jocurile. Astfel, organizațiile susțin că jocurile, de obicei, oferă conținut nou, adăugat periodic, care „necesită investiții semnificative pe termen lung”.
„O obligație legală la nivel european de a menține permanent un jocurile pe servere sau de a dezvolta jocuri într-un mod care să permită utilizarea nelimitată ar crește costurile și riscurile, afectând designul jocurilor și ar descuraja lansarea jocurilor pe piața europeană. O astfel de amendare a legii ar modifica radical activitatea firmelor și ar ignora considerente reputațiunile, de siguranță și de stabilitate a industriei” – RGDA.
Totodată, asociația spune că jucătorii cumpără, de fapt, o licență personală pentru accesarea și jucarea jocului, iar drepturile de proprietate nu sunt transferate consumatorului.
Toate jocurile oferite în UE sunt supuse legilor europene privind protecția consumatorului, care impun obligații de transparență și corectitudine pentru companiile ce dezvoltă jocuri video. Aceste reglementări includ de asemenea obligații legate de transparență și corectitudine ce se asigură că firmele acționează rezonabil atunci când decid retragă un joc.
Video Games Europe și RGDA susțin că „Nu este clar care este scopul concret al inițiatorilor petiției „Stop Killing Games”, din punct de vedere al schimbărilor legislative dorite” și că o obligație ce ar stabiliun singur tip de model legat de disponibilitatea jocurilor ar fi disproporționată și dăunătoare.
„Video Games Europe, și companiile membre, dintre care și Romanian Games Developers Association sunt dedicate și sprijină activ eforturi profesionale serioase pentru conservarea jocurilor video și recunosc contribuțiile creative ale industriei, în condiții care nu pun în pericol drepturile companiilor ce dezvoltă jocuri conform legislației privind drepturile de autor”, se mai scrie în finalul postării.
Video Games Europe adaugă faptul că serverele private nu sunt o alternativă bună pentru jucători, deoarece nu există protecțiile puse în aplicare pentru a securiza datele, eliminarea conținutului ilegal sau pentru combaterea conținutului nesigur, iar multe titluri sunt concepute doar ca să fie jucate online.
Reacția vine în urma popularizării inițiativei Stop Killing Games, petiție care se apropie de data limită pentru semnare, 31 iulie 2025. Inițiativa cere companiilor și publisher-ilor care vând sau licențiază jocuri în Uniunea Europeană să lase jocurile lansate într-o stare funcțională.
Mai exact, petiția a început când gigantul francez în gaming Ubisoft a închis jocul de condus The Crew, lansat în 2014, care necesita o conexiune constantă la internet, chiar dacă era în mare parte single-player. Ross Scott, un YouTuber, a criticat închiderea jocurilor exclusiv online, descriind practica ca fiind un „atac atât asupra drepturilor consumatorilor, cât și asupra conservării mass-media”.