Rețeaua românească de servicii medicale private MedLife, condusă de omul de afaceri Mihai Marcu,anunță, luni, într-un comunicat către StartupCafe.ro, că lansează în aplicație un asistent bazat pe inteligență artificială (AI).
Asistentul AI din aplicația MedLife analizează istoricul medical al pacienților din ultimii doi ani, incluzând analizele din ultimele 6 luni și rezultatele clinice, pentru a oferi un rezumat detaliat al stării de sănătate. Ulterior, pe baza acestui rezumat, sistemul va recomanda specialitatea medicală la care pacientul ar trebui să se programeze pentru o viitoare consultație, dacă este cazul.
Asistentul AI nu are rolul de a pune diagnostic sau de a oferi tratamente medicale, ci se limitează la a furniza un rezumat al stării de sănătate a pacientului, luând în considerare datele relevante din istoricul său medical. Pe baza acestei analize, sistemul recomandă apoi specialitatea care ar trebui consultată pentru a continua evaluarea stării de sănătate.
„MedLife a fost dintotdeauna un pionier în utilizarea inovației și tehnologiilor avansate, cele mai recente exemple în acest sens fiind utilizarea dronelor în transportul probelor biologice sau deschiderea Spitalului Medici’s, primul spital digitalizat din vestul României. Acum, inovăm din nou, oferind pacienților un tool revoluționar de Inteligență Artificială care interpretează analizele medicale și oferă un rezumat inclusiv în context clinic. Acest asistent AI nu doar că ajută pacientul să înțeleagă evoluția stării sale de sănătate, dar îl ghidează și către specialitatea adecvată necesară pentru consultație, dacă este cazul. Este un instrument inovativ, care sprijină utilizatorii, fără a compromite niciun moment confidențialitatea datelor personale”, a declarat Mihai Marcu, CEO și Președinte al Grupului MedLife.
Asistentul AI analizează doar datele medicale anonimizate în prealabil, respectând principiile de protecție a datelor cu caracter personal. Nu sunt utilizate informații precum numele, CNP-ul sau datele de contact ale pacientului, ci doar sexul și vârsta. Fiecare utilizator are întotdeauna controlul asupra utilizării acestui asistent și își dă acordul explicit înainte ca istoricul său medical să fie procesat, conform MedLife.
„Securitatea datelor pacienților este prioritatea noastră absolută, iar acest principiu a ghidat fiecare pas în derularea acestui proiect. Implementarea unui sistem de anonimizare completă a informațiilor medicale se traduce prin recomandări precise și utile, fără a compromite datele sensibile ale utilizatorilor. Acest tool nu pune diagnostice și nu înlocuiește consultațiile medicale, ci sprijină pacienții în a vedea un rezumat al stării lor de sănătate și, de ce nu, în alegerea specialității potrivite pentru o consultație viitoare, dacă este cazul”, a adăugat Mihai Marcu, CEO și Președinte al Grupului MedLife.
MedLife precizează că informațiile generate de această nouă funcționalitate sunt de natură generală și nu reprezintă un substitut pentru consultațiile sau recomandările unui profesionist medical autorizat.
De asemenea, aceste informații nu au scopul de a diagnostica, preveni sau trata afecțiuni medicale. Pacienții sunt îndrumați să consulte întotdeauna un medic specialist pentru evaluarea adecvată și tratamentul corect al afecțiunilor lor.
Asistentul AI poate fi accesat prin aplicația MedLife, disponibilă pe platformele iOS și Android, cu condiția descărcării ultimei actualizări și urmând fluxul „home” – Rezultate Analize – Alegerea unui buletin de analize – Interpretare analize (Folosește un model AI pentru interpretarea analizelor tale). Această funcționalitate va continua să învețe și să se îmbunătățească prin procesul de reinforcement learning, utilizând datele oferite de medici, pentru a oferi recomandări mai precise și personalizate pacienților.