Zece antreprenoare din România au fost selectate în programul Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar și dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume, potrivit unui comunicat transmis, joi, StartupCafe.ro.
Au fost primite 56 de aplicații, iar în urma selecției finale, 10 antreprenoare au intrat în program. Acestea vor beneficia de o perioadă intensivă de creștere a afacerii și mentorat personalizat, sesiuni de training și sprijin continuu, acces la o comunitate internațională de specialiști din industrie și șansa de a câștiga două granturi, unul de 10.000 EUR și respectiv 5.000 EUR.
EIT Food este una dintre cele nouă Comunități de Cunoaștere și Inovație (KICs) sprijinite de Institutul European de Inovație și Tehnologie (EIT), un organism independent al UE creat în 2008 pentru a promova inovația și antreprenoriatul în Europa.
Cine sunt cele 10 antreprenoare din EWA 2025?
- Anda Luca - propune grădini peisagistice bazate pe permacultură, cu plante ornamentale, comestibile și medicinale, care includ și soluții ecologice pentru grădinărit urban bazate pe utilizarea inteligenței artificiale;
- Cristina Jar - dezvoltă un ecosistem de decizie bazat pe senzori, date din soluri similare și AI, pentru a optimiza intervențiile și rezultatele în agricultura ecologică;
- Ioana Mihai. MORI – colive de viață reinterpretează coliva tradițională într-un desert modern, cu ingrediente premium precum fistic, ciocolată sau mango;
- Irina Brinovanu - creează o băutură vegetală din hrișcă organică, ca alternativă la laptele clasic;
- Mădălina Elena Borsău - lansează o pastă vegetală sănătoasă, pe bază de mazăre, cu indice glicemic scăzut, ca alternativă la produsele procesate;
- Miruna-Elena Iliescu - NutriBlocuri este o fermă urbană verticală care produce verdețuri fără sol, cu apă puțină și fără pesticide, între blocuri, pentru alimentație sănătoasă în oraș;
- Miruna Șefan. Propune un lanț alimentar scurt și sustenabil, de la cultivarea cerealelor integrale la gustări sănătoase, precum batoane, cereale sau chipsuri naturale, fără aditivi sau zahăr în exces;
- Nona Rotariu - dezvoltă sere subterane care produc legume tot anul, cu energie minimă și emisii zero. Sistemul folosește căldura naturală a solului, compost și panouri solare;
- Ruxanda Florentina - propune un punct gastronomic cu preparate tradiționale reinterpretate, gătite cu ingrediente bio din propria grădină;
- Thea Gherdan - Proon-Tech sprijină reîmpădurirea și agricultura prin vehicule autonome cu AI și capsule SCION bioimprimate, contribuind la obiectivele globale de sustenabilitate.
„Cele 10 antreprenoare selectate în ediția 2025 propun inovații diverse – de la agricultură de precizie și produse plant-based până la soluții smart pentru urban farming, care contribuie la modernizarea și sustenabilizarea sectorului agroalimentar. Am observat în procesul de selecție o preocupare a antreprenoarelor pentru măsuri sustenabile care transformă agricultura. După cum arată cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood lansat de Impact Hub Bucharest și Startarium, este nevoie de creșterea gradului de inovație în agricultura locală, care să implementeze aceste politici sustenabile, tehnologii avansate și o mai bună cooperare între actorii din ecosistem”, a spus Oana Craioveanu, CEO & Cofondator Impact Hub Bucharest.
EWA le oferă participantelor ocazia să ia parte la evenimente antreprenoriale și sesiuni de networking alături de experți, mentori și alte antreprenoare din agrifood. Comunitatea activă, formată din peste 100 de mentori din toată Europa, creează un context internațional valoros pentru dezvoltare și colaborare.
Calendarul programului include un eveniment de matchmaking în 19 iunie, urmat de sesiunile de mentorat, traininguri și evenimente dedicate în perioada iunie – noiembrie 2025. Programul EWA se încheie cu Demo Day în 19 noiembrie 2025.
Programul Empowering Women in Agrifood 2025, organizat de Impact Hub, se adresează antreprenoarelor din domeniul agroalimentar, cu o idee de business sau o afacere deja înființată, de pe întreg teritoriul României. Aceste companii trebuie să aibă o vechime de cel mult trei ani și să nu fi beneficiat, în acest timp, de o finanțare mai mare de 60.000 EUR din fonduri private sau publice.
În cele trei ediții desfășurate până acum, EWA a susținut 30 antreprenoare din sectorul agrifood și a oferit în total 45.000 EUR finanțare.