Proprietarul restaurantelor bucureștene „La Mama”, Cătălin Mahu, consideră că angajații din sectorul HoReCa „trăiesc din bacșiș”, iar costul cu salariile nu trebuie să depășească 30%, în contul de profit și pierdere al unui restaurant. Invitat la podcastul StartupCafe.ro Idei&Antreprenori, Mahu a mai spus că a renunțat la afacerile de pe Litoral, pentru că nu a mai găsit lucrători dispuși să lucreze acolo, vara, la costuri care să-i permită și lui, ca patron, să câștige. Antreprenorul a vorbit și despre controalele derulate de șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone, despre măsurile de siguranță a alimentelor din restaurantele din România, precum și despre posibilitățile de consum ale românilor.
„Trebuie să fim cinstiți și să spunem că, în România, oamenii din HoReCa trăiesc din bacșiș. Nu neapărat că e atât de mare, dar contează. Salariul plus bacșișul contează. Aici, toată lumea sau multă lume spune domnule, dați salarii mai bune în HoReca și o să vedeți că vin mai mulți oameni. Așa este și nu este așa, pentru că, până la urmă, ne uităm la un P&L (contul de profit și pierdere), în P&L, costul salariilor nu trebui să depășească 30%. Dacă eu vreau să cresc salariile, trebuie să cresc în același timp și prețurile și eventual să mă gândesc că am și mai multe tranzacții. Nici nu trebuie să mă bucur dacă am un cost cu salariile de sub 25%, pentru că atunci înseamnă cam salariile mici și atunci trebuie să le cresc ca să-mi țin oamenii. Noi am jonglat întotdeauna în zona asta.
Au fost perioade când am depășit chiar și 30% pe o perioadă relativ limitată de timp. De ce? Pentru a ști că ne ținem oamenii și atunci ei au stat, au înțeles. Au fost foarte mulți oameni de-a lungul timpului care au plecat la salarii mai bune și după trei luni s-au întors că au zis că nu și-au primit salariul. E ușor să spui că dai X la salariu, dar e important să-l și dai. Iar dacă alt restaurant nu are încasări, nu va avea de unde să dea salariu” - a spus Cătălin Mahu, la StartupCafe.ro.
El a recunoscut că a fost nevoit să renunțe la operațiunile estivale de pe litoral, din cauza faptului că nu a mai găsit personal dispus să lucreze acolo, vara.
„Am avut ani de zile operațiuni pe litoral. Am decis să renunț la litoral (în 2016), dintr-un motiv foarte simplu: nu mai aveam oameni cu care să merg. Nu găsești oameni să angajezi pe litoral, pentru că cine merge pe litoral să lucreze peste vară, ca angajat, el nu merge pentru că n-are unde să muncească la el în sat, oraș, zona de unde este. El merge pentru că vrea să se căpătuiască. Și dacă se căpătuiește acel angajat, nu mai faci bani tu, care ai băgat banii. Și atunci niciun ospătar sau bucătar nu va sta și nu se va angaja la tine la tine, un operator oarecare, dacă nu poate să să câștige, să zicem, nelimitat. Nu contează că tu îi dai 100 de unități monetare și nimeni nu-i mai de banii ăștia, el vrea să caute și căi mai scurte ș,i dacă îl lași să găsească căi mai scurte, acele căi mai scurte îți iau profitul”, crede omul de afaceri.
În context, el a catalogat drept „o mizerie” impozitarea cu 10% a bacșișului, în restaurante.
„A fost cerută de câțiva patroni de restaurante care vedeau un avantaj, fără să-și dea seama că afectează o întreagă categorie socio-profesională. Au fost câteva persoane care aveau contracte cu companii mari, iar acestea nu puteau să lase tips-ul decât pe factură. Și problema acestor persoane din industrie era cum scot acești bani ca să-i dea (angajaților). Li se părea că plătesc prea multe taxe la acei bani care oricum erau în plus, ca să-i dea angajatului banii (...). Mă bucur că există politicieni care, în acest moment, au propus abrogarea acelei legi”, a spus Cătălin Mahu.
De asemenea, Mahu a apreciat stabilitatea angajaților din cele 5 restaurante „La Mama”, pe care le are în București, omul de afaceri apelând și la lucrători din Bangladesh, Sri Lanka și Kenya.
„În principiu, eu nu sunt adeptul angajării personalului din străinătate. Asta nu înseamnă că nu am câțiva angajați din străinătate”, a spus Mahu.
Piedone face controale sau campanie electorală pe TiKTok?
Antreprenorul s-a referit și la filmulețele de pe TikTok și Facebook, cu controalele făcute de șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone, în restaurante.
„Eu nu mă pricep la politică, probabil că își face treaba. Am văzut filmulete cu șobolani, cu șoricei, cu Ratatouille, cu pisici. Nu-ți trebuie mult bun-simț ca să-ți dai seama că n-au ce căuta. Mai e o problemă, aceea a gândacilor. Am să spun ceva și poate o să-mi iau mult hate pentru treaba asta: în toată lumea a există această problemă a gândacilor. O rezolvi, o ții sub control. Niciodată n-o să scapi, o mie la sută, de ei. Scapi pe o perioadă scurtă. Dacă ai pierdut puțin atenția, îți apar și, după ce-ți apar, îți ia mult timp, mult efort, mulți bani cheltuiți să scap iarăși de ei. Noi, de exemplu, facem dezinsecții câteodată și de două ori pe săptămână. Regula spune că trebuie să fac o dată la 3 săptămâni.Dacă faci o dată la 3 săptămâni ești plin de gândaci”.
Cătălin Mahu s-a referit și la posibilitățile și obiceiurile de consum ale românilor, constatând că „România este departe de nivelul occidental de ieșit în oraș”.
„Eu cred că această clasă de mijloc care tinde să se creeze (în România) mai are mult până la a se crea cu adevărat. Asta și datorită faptului că peste ea vin în permanență instabilitățile politice și economice care destabilizează această clasă de mijloc în formarea ei. Cred, de asemenea, că România este departe de nivelul occidental de ieșit în oraș, să iei masa. Asta o dovedește și numărul relativ mici de restaurante care există în România. (...) Acest lucru vine din mai multe motive: omul obișnuit nu își permite să iasă atât de des la restaurant cum ar vrea și atunci mănâncă destul de des acasă. De la pandemie încoace și oameni care ieșeau în oraș au descoperit că mănâncă mai ieftin acasă și au început să se uite de două ori în buzunar înainte să iasă la restaurant. De la pandemie încoace, să ne uităm că foarte multe produse și materii prime s-au dublat (ca preț), dar veniturile oamenilor nu s-au dublat și atunci acest lucru i-a făcut, de asemenea, să se uite de două ori înainte de a face anumite cheltuieli, chiar și pentru plăcerea lor”.
Urmărește pe YouTube tot podcastul cu Cătălin Mahu sau pe capitole:
00:00 Început
2:05 De la pandemie încoace, și oameni care ieșau în oraș au descoperit că mănâncă mai ieftin acasă.
8:43 Restaurantele erau ușor comniste, ceaușiste în 1999
11:28 Apar restaurante cu promisiunea unor fapte mari și dispar după 2-3 ani
16:05 90 de lei o porție de paste nu este o normalitate
19:18 În principiu, eu nu sunt adeptul angajării personalului din străinătate
22:35 În România, oamenii din HoReCa trăiesc din bacșiș
33:08 Standardul HACCP de siguranță a alimentelor
36:08 Nu-ți trebuie niciun standard ca să înțelegi că nu are ce să caute o pisică în bucătăria restaurantului
38:04 Ce face Piedone în restaurante?
50:44 Șaorma va deveni românească
53:36 Clasa de mijloc are depozite constante în bănci și un viitor asigurat
1:01:00 Aplicațiile de livrări te ajută și nu te ajută
1:03:20 Am decis să renunț la Litoral, pentru că nu mai aveam oameni care să lucreze
1:09:20 Nu poți fi tiran cu oamenii, deși de multe ori în bucătărie e nevoie de dictatură
1:11:28 Oamenii sunt de două tipuri: oameni făcuți să fie angajați și oameni făcuți să fie antreprenori
1:14:49 De la bișnițăreală la restaurante
1:20:33 Cum s-a închis Cafepedia
1:24:28 final.