Peste 500 elevi organizați în 54 echipe au participat în finala competiției de planuri de afaceri dedicată liceenilor, Maratonul pentru Educație Antreprenorială, ediția a III-a, unde au concurat pentru unul din cele 42 de premii și mențiuni, cu o valoare totală de peste 15.400 EUR, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, StartupCafe.ro.
Programul este inițiat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara, UNICEF România și Asociația Națională a Antreprenorilor.
În programul care a durat 8 luni, au fost implicate peste 378 licee din 26 județe din țară. La nivelul întregii ediții s-au înscris 553 planuri de afaceri, susținute de 3.500 elevi și 488 profesori coordonatori, iar peste 1.000 antreprenori s-au implicat în calitate de mentori, evaluatori și susținători.
„Am învățat că uneori, cel mai greu nu este să pornești la drum, ci să ai curajul să crezi că merită. Am văzut adolescenți care s-au ridicat tremurând, dar au vorbit ca niște lideri. Profesori care au renunțat la confortul rolului de dascăl și au devenit călăuze. Antreprenori care nu s-au mulțumit să fie spectatori și au devenit constructori de caractere. Maratonul pentru Educație Antreprenorială nu e despre premii. E despre vieți care se schimbă. Despre vocații descoperite. Despre oameni care, poate pentru prima dată, au fost văzuți. Educația nu este problema școlii. Este responsabilitatea noastră. A fiecăruia care nu mai are luxul de a rămâne neutru. Ori alegi să construiești, ori accepți să te pierzi în tăcere. Această finală nu este un final. Este începutul unei Românii care se ridică, pas cu pas, voce cu voce, vis cu vis”, a spus Cristina Chiriac, președinta CONAF.
Câștigătorii Maratonului pentru Educație Antreprenorială 2025
Premiul I (10.000 lei) a fost câștigat de echipa Centrului Județean de Excelență din Satu Mare, cu proiectul ECO VEST, coordonat de profesoara Dănuț Claudia. Echipa formată din Maia Simuțiu, Ruxandra Rața, Victor Dan și Andrei Dragoș a impresionat juriul prin propunerea unei firme de consultanță în protecția mediului, cu soluții pentru reducerea impactului ecologic și implementarea unor tehnologii verzi.
Locul II (5.000 lei) a fost ocupat de proiectul ROLIGRAI, dezvoltat de șase elevi ai Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău, coordonați de profesorii Cristina-Iuliana Iacob, Elena Suditu, Valentin Biro și Teodora Băducu. ROLIGRAI este un joc educațional cu exerciții logopedice, pronunție și provocări interactive.

Premiul III (2.500 lei) a revenit proiectului SWEETORY, dezvoltat de elevii Liceului Tehnologic „Constantin Cantacuzino” din Băicoi, coordonați de profesoara Carmen Petre. Proiectul vizează o cofetărie artizanală cu produse sănătoase, fără zahăr și lactoză.

Selecția proiectelor de afaceri a fost realizată după o analiză atentă, bazată pe criterii esențiale precum originalitatea ideii, modul de implementare și impactul estimat asupra mediului economic și social, spun organizatorii.
Alături de premiile principale, au fost acordate 34 de mențiuni și premii speciale cu sprijinul unor companii și organizații din zona educației, antreprenoriatului și sustenabilității.