Startup-ul de livrări la domiciliu Glovo, care operează și în România, și compania sa mamă, Delivery Hero, sunt oficial vizate de o investigație a Comisiei Europene pentru că ar fi încălcat legislația europeană în domeniul concurenței.
La începutul lunii iulie scriam pe StartupCafe.ro că gigantul german Delivery Hero riscă o amendă de peste 400 de milioane EUR, pentru presupuse înțelegeri anticoncurențiale cu alți operatori, pentru împărțirea piețelor naționale, schimb de informații comerciale sensibile și acorduri pentru a nu recruta angajați de la competitori.
„Comisia este îngrijorată că, înainte de preluare, Delivery Hero și Glovo și-ar fi putut împărți piețele geografice și împărtăși informații comerciale sensibile (de exemplu, despre strategii comerciale, prețuri, capacitate, costuri, caracteristici ale produselor). Comisia este, de asemenea, îngrijorată că firmele ar fi putut conveni să nu-și „fure” angajații una de la cealaltă. Aceste practici ar fi putut fi facilitate de participația minoritară a Delivery Hero în Glovo”, a transmis acum oficial Comisia Europeană printr-un comunicat de presă.
În iunie 2022 și noiembrie 2023, Comisia a făcut inspecții neanunțate la sediile Delivery Hero și Glovo, ca parte a unei anchete privind posibila colaborare în sectorul livrărilor de mâncare.
Delivery Hero, cu sediul în Germania, este prezentă în peste 70 de țări și colaborează cu peste 500.000 de restaurante. Compania listată pe Bursa de Valori din Frankfurt deținea în 2018 o participație minoritară la startup-ul spaniol Glovo, ce operează și pe piața românească. Din 2022, Delivery Hero deține în proporție de 94% startup-ul catalan.
„Investigația de astăzi face parte din eforturile Comisiei de a se asigura că sectorul livrărilor online de mâncare și al produselor alimentare oferă consumatorilor opțiuni și prețuri rezonabile”, a mai spus Executivul comunitar marți.
„Această investigație este de asemenea prima realizată de Comisie în legătură cu acordurile anticoncurențiale ce ar fi putut avea loc în contextul unei participații minoritare deținută de un operator într-un competitor”, mai anunță Comisia.