Dezastrul de la firma de GPL de la Crevedia subliniază, încă o dată, dacă mai era nevoie, importanța respectării stricte a procedurilor de avizare, autorizare și funcționare a acestor instalații.
Întreprinzătorii care vor să deschidă o stație GPL trebuie să urmeze proceduri stricte, care implică instituții din subordinea a cel puțin 4 ministere diferite și o serie întreagă de acte normative în domeniu.
Stațiile mobile GPL se mai numesc și SKID-uri. Acestea sunt stații mobile complete pentru distribuția de gaz petrol lichefiat (GPL). SKID-urile sunt formate din distribuitor GPL , rezervor cu instalație de distribuție, antrenare și transvazare (mutarea GPL-ului) din cisternă, cadru metalic de susținere a sistemului.
Aceste stații pot fi operate doar de angajați specializați, cu calificare de „operator umplere recipiente GPL”. De asemenea, la stațiile GPL sunt alimentate autovehiculele, fiind interzisă umplerea buteliilor de aragaz.
Potrivit Ministerului Economiei, procedura de autorizare, conform legislației, necesită următorii pași:
- Depunerea unei solicitări pentru obținerea avizului obligatoriu de instalare (înainte de începerea lucrărilor). Documentația cuprinde memoriu tehnic cu datele tehnice ale instalației, inclusiv plan de situație verificat de verificator atestat de Ministerul Dezvoltării (lista AICI) și schemă izometrică.
- Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), din subordinea Ministerului Economiei, emite avizul obligatoriu de instalare.
- După obținerea avizului solicitantul se adresează Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune S.A. (CNCIR ), de sub autoritatea Ministerului Energiei. CNCIR face verificările tehnice, la fața locului, în vederea autorizării funcționării.
- CNCIR emite raportul de inspecție și transmite către ISCIR o fișa sinteză în baza căreia ISCIR alocă numărul de înregistrare a echipamentului.
- CNCIR eliberează cartea instalației, iar în baza acesteia echipamentul are autorizarea funcționării.
Separat, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (pompierii din subordinea Ministerului de Interne) eliberează autorizații sau avuze de securitate la incendiu. Procedura este diferită de la caz la caz. Antreprenorenorii au la dispoziție un Ghid online interactiv realizat de IGSU, pentru avuzul/sautorizația de securitate la incendiu.
Pentru stații GPL, în acest Ghid online interactiv, puteți selecta „Avizul/autorizatia de securitate la incendiu Verificare incadrare/ Documente necesare” - „Instalatii sau sisteme” - și apoi categoria de instalație dorită:
- „Staţii transportabile de distribuţie a carburanţilor la autovehicule, cu capacitatea de stocare/depozitare de maximum 30 mc, amplasate în spaţii publice”
- „Sisteme publice pentru distribuţia gazelor petroliere lichefiate la autovehicule, cu capacitate de stocare de maximum 30 mc echivalent apă, cu excepţia celor aferente staţiilor mixte de distribuţie a carburanţilor la autovehicule”
- „Sisteme publice pentru distribuţia gazelor petroliere lichefiate la autovehicule, cu capacitate de stocare de maximum 30 mc echivalent apă, cu excepţia celor aferente staţiilor mixte de distribuţie a carburanţilor la autovehicule”
Astfel, veți putea obține exact normele aplicabile din HG 571/2016.
Autorizarea ISCIR pentru stații GPL și celelalte proceduri descrise mai sus se efectuează conform unor acte normatove și documente legale, printre care:
- Prescripția Tehnică C 8-2010
- Precripția Tehnică C 8-2009, de autorizare a personalului de deservire a stației GPL.
- Legea nr. 64/2008, privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 240 din 27 martie 2008, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 633 din 21 iulie 2006;
- Legea nr. 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 646 din 26 iulie 2006;
- Ordonanţa Guvernului nr. 95/1999 privind calitatea lucrărilor de montaj pentru utilaje, echipamente şi instalaţii tehnologice industriale
- Legea nr. 355/2002 pentru aprobarea Ordonanţa Guvernului nr. 39/1998 privind activitatea de standardizare naţională, cu modificările şi completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 447 din 26 iunie 2002;
- Hotărârea Guvernului nr. 584/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a echipamentelor sub presiune, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 404 din 16 mai 2004, cu modificările şi completările ulterioare.
- Hotărârea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 37 din 21 ianuarie 2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru partea de avizare/autroizare ISU, sunt aplicabile în principal:
- HG 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu.
- Ordinul MAI 129 din 25 august 2016pentru aprobarea Normelor metodologice privind avizarea și autorizarea de securitate la incendiu și protecție civilă.
Alte acte normative relevante ISU:
- Regulamentul UE 305/2011 de stabilire a unor condiții armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcții și de abrogare a Directivei 89/106/CEE a Consiliului;
- Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
- Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor cu modificările și completările ulterioare;
- Legea 481/2004 privind protecția civilă.