Firmele care au nevoie urgent de angajați menționează, tot mai des, în anunțurile de angajare, salariul pe care îl oferă, mai ales pentru locurile de muncă ce nu necesită studii superioare, potrivit unei analize realizate de platforma de recrutare eJobs, care relevă și salariile nete declarate de lucrători în domenii ca transportul, comerțul sau construcțiile.
Salariul rămâne principalul criteriu în funcție de care candidații își aleg un nou loc de muncă, în condițiile în care aproape 70% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs spun că resimt des sau foarte des presiune financiară în viața de zi cu zi.
„În acest context, sunt tot mai atenți la joburile care menționează clar ce salariu oferă, iar angajatorii care au nevoie imediată de candidați au început să crească nivelul de transparență salarială în special pentru pozițiile blue collar, adică acele poziții care se adresează candidaților care nu au studii superioare, muncitorilor calificați și necalificați”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
eJobs a lansat, între timp, și o platformă de locuri de muncă dedicată candidaților care își doresc să se angajeze rapid, fără a mai trece prin pașii tradiționali ai unui proces de recrutare, precum crearea unui CV.
Pe noul portal iajob.ro, procentul joburilor cu salariul afișat în anunțul de angajare a ajuns la 65%, mult peste media generală a pieței care este de aproximativ 40%.
Din cele peste 11.000 de poziții deschise de la începutul verii pe iajob.ro, 4.400 s-au adresat muncitorilor necalificați, 6.500 absolvenților de liceu și aproximativ 200 absolvenților de studii superioare sau studenților.
Inclusiv în ceea ce privește distribuția pozițiilor în funcție de nivelul de carieră al candidaților căutați, 47% dintre joburi sunt pentru cei care nu au deloc experiență, 31% pentru segmentul entry level (cu maximum 3 ani de experiență pe poziția respectivă), 21,4% pentru mid level (3 – 5 ani de experiență) și mai puțin de 2% pentru seniori cu experiență cuprinsă între 5 și 7 ani sau pentru manageri.
„Pe iajob.ro vedem mai multe poziții cu salariul afișat decât media generală a pieței pentru că angajatorii vizează o categorie de candidați extrem de sensibilă la acest aspect, care de obicei iau decizia de aplicare sau de angajare în funcție de un singur criteriu – salariul. O parte dintre acești candidați intră, totodată, în nișa celor pentru care există un deficit în piață, respectiv muncitorii calificați. Prin urmare, este nevoie imediată de ei, iar angajatorii apelează la transparența salarială sau la oferirea posibilității de a fi contactați direct, prin telefon sau Whatsapp, ca principale metode de a atrage mai rapid candidații. Asta pentru că datele pe care le avem ne arată că joburile care au salariul afișat în anunțul de angajare primesc cu cu 40% mai multe aplicări decât celelalte”, punctează Roxana Drăghici.
Legat de comportamentul lor de aplicare, 45% dintre aplicările de pe iajob.ro se fac prin telefon, 25% prin Whatsapp și 30% prin email.
Domeniile care recrutează cei mai mulți candidați din categoria celor care nu au studii superioare si a muncitorilor calificați și necalificați sunt retail, industria alimentară, construcții, turism, horeca si transport / logistică.
Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, mediile salariale nete pentru aceste sectoare sunt următoarele: 3.800 de lei pe lună pentru retail, 4.000 pentru industria alimentară, 5.500 de lei pentru construcții, 4.000 de lei pentru turism și horeca și 4.800 de lei pentru transport / logistică.
În acest moment, 11.000 de locuri de muncă sunt disponibile pe iajob.ro, iar candidații pot contacta direct angajatorii, prin Whatsapp, telefon sau email fără să mai aibă nevoie de un CV.
De asemenea, peste 23.000 de locuri de muncă sunt disponibile pe eJobs.ro.