Premierul Ilie Bolojan a explicat vineri principiile generale după care se va calcula noul impozit local pe proprietate, cu aplicare de la 1 ianuarie 2026, o măsură care ar putea avea impact pe piața chiriilor.
Pe scurt, viitoarea formulă de calcul, prin care Guvernul urmărește să crească impozitul local astfel încât să reflecte „valoarea de piață” a proprietății, va ține cont de câteva elemente de bază: suprafața proprietății, localizarea, evaluările notarilor sau evaluările primăriilor.
„În ceea ce privește impozitele pe proprietate, calculul acestora va fi stabilit pe baza dialogului cu autoritățile locale, în așa fel încât să reflecte cât mai cu acuratețe valoarea proprietății. Această valoare a proprietății este dată și de suprafața acesteia și de localizarea într-o anumit zonă a unei localități, de rangul localității - este într-o reședință de județ, este într-o comună la 80 km? Toți acești indicatori vor fi analizați și, în funcție de ghidul notarilor sau de evaluările pe care le vor face primariile pentru stabilirea valorii proprietăților, vor fi stabilite mecanismele de impozitare, procente din valoare, care se calculează în așa fel încât acestea să reflecte valoarea de piață”, a spus Bolojan, într-o conferință la Guvern.
„De exemplu, pentru un imobil din București, ar trebui să se plătească un impozit puțin mai mare decât pentru unul într-un alt oraș, reședință de județ, în acea reședință de județ puțin mai mare decât într-un orășel mai mic și acolo puțin mai mare decât dintr-o comună. Trebuie să reflecte acea valoare de piață”, a exemplificat el.
Noua modalitate de calcul a impozitului pe proprietate va fi anunțată de Guvern până la 1 septembrie 2025, pentru ca primăriile să o aplice de la 1 ianuarie 2026.
În ceea ce privește noua taxă de poluare auto, Ministerului Transporturilor trebuie să publice o propunere în această vară, după care va fi supusă unei dezbateri publice, iar apoi va fi adoptată de Guvern, potrivit prim-ministrului.