Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) critică, într-o reacție trimisă StartupCafe.ro, creșterea taxelor, inclusiv a TVA-ului la 11% și 21%, afirmând că aceasta va încuraja comercianții „evazioniști, pentru care încălcarea legii va deveni mai profitabilă”.
Organizația reamintește de studiul realizat în iunie 2025, care spune că micii producători români riscă falimentul din cauza presiunii exercitate de giganții Temu, AliExpress, Trendyol și Shein.
„Creșterea TVA și orice altă creștere de taxe nu face decât să sancționeze companiile cinstite și să îi premieze pe evazioniști, pentru care încălcarea legii va deveni mai profitabilă. Potrivit unui studiu pe care l-am realizat, 77% dintre comercianții români, online și offline, se așteptau la o scădere a vânzărilor încă dinaintea anunțului majorării taxelor, ca urmare a concurenței neloiale a platformelor asiatice. Potrivit unui studiu al Svensk Handel, asociația suedeză pentru comerț, dacă un comerciant european ar alege să nu respecte reglementările în vigoare, așa cum se întâmplă de multe ori în cazul platformelor asiatice, prețurile produselor sale ar putea fi chiar și cu peste 60% mai mici”, a declarat Cristian Pelivan, director executiv ARMO.
Fără măsuri de combatere a evaziunii fiscale și a concurenței neloiale, creșterea taxelor va face ca românii să se îndrepte către platformele din afara Uniunii Europene și există riscul de închidere a companiilor românești, odată cu pierderea de locuri de muncă.
„Din păcate, cel puțin în ceea ce privește comerțul electronic, aceste măsuri lipsesc, ba mai mult, platformele asiatice sunt sprijinite pentru construirea de HUB-uri logistice în vestul țării”, a continuat Cristian Pelivan.
Reamintim că Guvernul și-a angajat, luni, răspunderea în fața Parlamentului pentru proiectul de lege privind majorarea unor impozite și taxe. Astfel, TVA-ul standard crește de la 19 la 21%, iar TVA-ul pentru alimente și sectorul HoReCa crește de la 9% la 11% de la 1 august 2025.
Totodată, va crește de la 5% la 11% TVA pentru livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, biletele la muzee, livrarea de lemn de foc și livrarea de energie termică în sezonul rece, destinată anumitor categorii de consumatori.