Antifrauda ANAF a descoperit un o firmă din Suceava, din domeniul construcțiilor rezidențiale și nerezidențiale, care ar fi vândut imobile către persoane fizice, fără a fiscaliza întreaga valoare prevăzute în contractele de vânzare.
Fiscul susține că o parte din sumele respective au fost încasate în contul bancar personal al administratorului firmei.
În plus, susține ANAF, pe lângă sustragerea de la plata taxelor și impozitelor, prin neînregistrarea acestor venituri în evidențele contabilefirma ar fi urmărit să-și păstreze calitatea de microîntreprindere și să nu devină plătitoare de impozit pe profit.
„Astfel, inspectorii DGAF au estimat sume suplimentare de plată de peste 2,2 milioane de lei, reprezentând taxe și impozite. Au fost inițiate demersurile necesare pentru sesizarea organelor de urmărire penală, în vederea analizării aspectelor constatate și a aplicării măsurilor legale corespunzătoare”, conform Fiscului.
În ceea ce privește microîntreprinderea, amintim că în România, aceasta este definită diferit, atât în privința impozitării conform Codului fiscal, cât și în ceea ce privește accesarea fondurilor europene, conform plafoanelor stabilite de Uniunea Europeană.
Pentru a preveni posibile confuzii, cititorii din comunitate antreprenorială StartupCafe pot consulta un infografic cu cele două definiții valabile în anul 2025.
Codul fiscal românesc definește microîntreprinderea pentru încadrarea la impozitul pe venit microîntreprinderii, de 1% sau 3%, în funcție de anumite praguri și plafoane fiscale.
Prin OUG-trenuleț 156/2024 s-a modificat regimul fiscal al microîntreprinderilor pentru 2025. O schimbare este scăderea plafonului cifrei de afaceri pentru impozitarea micro de la 500.000 EUR la 250.000 EUR.