Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) verifică și banii pe care și-i oferă rudele între ele și, mai nou, încearcă să-i impoziteze cu 70%, considerând că sumele nu pot fi identificate, deși acestea au fost declarate și impozitate.
Cu această situație s-a confruntat un antreprenor, care i-a dat sume de bani din dividende fiicei sale. În cadrul unei verificări a situației fiscale personale, inspectorii i-au solicitat acesteia documente justificative care să ateste sursa sumelor de bani deținute, mai exact cele din care să rezulte remiterea sumelor de bani de la tată, conform notei explicative și a declarației notariale date de acesta din urmă.
Această situație a fost semnalată, marți, într-un comunicat de presă transmis StartupCafe.ro, de avocata Luisiana Dobrinescu.
„Fără a nega legitimitatea și interesul inspectorilor fiscali în a solicita astfel de documente pentru stabilirea situației de fapt, trebuie acceptat că între rude, pentru banii în numerar, rareori se întocmesc documente justificative. Stabilirea situației de fapt trebuie așadar să aibă la bază probe caracteristice relației de rudenie, precum mesaje WhatsApp, declarații pe proprie răspundere ale părților implicate, declarații ale martorilor etc.”, a explicat Luisiana Dobrinescu, avocat, managing partner Dobrinescu Dobrev SCA.
ANAF consideră, în acest caz, că sumele respective, chiar dacă pot fi identificate, e posibil să fie primite din altă parte.
Prin urmare, decizia inspectorilor este de a le impozita cu 70%, procentul aplicându-se la diferența dintre totalul utilizărilor de fonduri și totalul surselor din fonduri determinate.
„În prezent, ne confruntăm cu al doilea exemplu în care lipsa documentelor justificative privind remiterea de sume în numerar între rude atrage consecințe fiscale semnificative asupra persoanelor fizice verificate”, a afirmat Luisiana Dobrinescu.
Potrivit avocatei, în urmă cu câțiva ani a mai întâmpinat o situație similară, fiind vorba de o pensionară care a primit suma de 20.000 EUR de la fiul ei pentru a achiziționa o casă. În acea perioadă, impozitul era 16%, nu 70% cât este în prezent.
„La vremea respectivă a contestat o decizie de impunere emisă unei persoane fizice ca urmare a faptului că, potrivit organelor de verificare fiscală, declarațiile privind acumulările de fonduri nu au fost susținute de documente justificative”, se mai arată în comunicat.
Pentru a evita astfel de probleme cu ANAF, Luisiana Dobrinescu recomandă folosirea online banking-ului, cu precizarea destinației banilor.
Impozitul pe sumele a căror sursă nu poate fi identificată a fost majorat de la 16% la 70% de la 1 iulie 2024 prin Legea 296/2023, iar statul are nevoie de bani la buget.
Singurele sume excluse par a fi doar cele primite la nunți sau botezuri, existând un comunicat de presă al Fiscului în 2024.
Avocata a observat că, în ultimele luni, a crescut exponențial numărul persoanelor fizice aflate în verificarea situației fiscale personale, iar motivul este legat inclusiv de situația bugetară.