Anul trecut, printr-o ordonanță de urgență, a fost modificat mecanismul de confiscare a contravalorii bunurilor nedeclarate în sistemul RO e-Transport, iar acum au fost oficializate și regulile procedurale pentru ca măsura să se poată aplica.
Aplicarea graduală a acestei sancțiuni complementare a fost reglementată prin OUG 129/2024, măsura fiind în vigoare din 21 noiembrie 2024. Sancțiunea se aplică astfel:
- la prima abatere, sancțiunea nu mai include confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate;
- la a doua abatere, se confiscă doar 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate;
- la a treia abatere, se confiscă 50% din această sumă;
- de la a patra abatere, se confiscă 100% din contravaloarea bunurilor nedeclarate.
Amenda, în schimb, a rămas aceeași în toate cazurile: de la 10.000 de lei la 50.000 de lei în cazul persoanelor fizice sau de la 20.000 de lei la 100.000 de lei pentru persoanele juridice.
Acum, prin Ordinul comun nr. 1659/1622/101/2025 al ANAF, Autorității Vamale și al Ministerului Afacerilor Interne, în vigoare din 7 iulie 2025, au fost stabilite și normele procedurale privind această sancțiune complementară.
Ordinul stabilește procedura de acces a persoanelor împuternicite din cadrul ANAF, al Autorității Vamale Române, precum și ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române, la un registru electronic de evidență centralizată a sancțiunilor aplicate în ceea ce privește e-Transport. Această măsură este necesară pentru a putea ține o evidență a abaterilor și a dispune măsura confiscării contravalorii mărfurilor.
Înregistrarea în registru a datelor privind sancțiunile aplicate se face de îndată de către agenții constatatori sau de personalul desemnat din cadrul ANAF, Autorității Vamale și Poliției Române.
De asemenea, accesarea registrului se face prin intermediul platformei informatice utilizate pentru consultarea informațiilor cu privire la codurile UIT, în baza credențialelor de acces.
Astfel, la nivelul Direcției generale antifraudă fiscală din cadrul ANAF s-a înființat un punct unic de contact cu scopul realizării unei evidențe interinstituționale centralizate a sancțiunilor aplicate.
Informațiile transmise de cele trei instituții în acest scop sunt importate în registru.
RO e-Transport: Abaterile care pot duce la confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate
Așa cum am scris în 2024, odată cu publicarea OUG 129/2024 în Monitorul Oficial, următoarele abateri se sancționează cu amendă, precum și cu confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate:
- nerespectarea prevederilor referitoare la obligația utilizatorilor de a declara în Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri ce intră sub incidența acestuia astfel încât să poată fi identificate prin codul UIT;
- nerespectarea prevederilor referitoare la obligația de a declara în Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile internaționale de bunuri, astfel încât să poată fi identificate prin codul UIT;
- utilizarea de către operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate al acestuia;
- descărcarea pe teritoriul României a bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, cu excepția celor care fac obiectul depozitării sau formării unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri;
- declararea în Sistemul RO e-Transport a unor cantități diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri.