14 echipe de studenți români concurează astăzi, 27 mai, în Finala Națională a competiției de antreprenoriat Gen E 2025, pentru primele locuri, posibile finanțări și pentru șansa de a participa la o competiție europeană. StartupCafe.ro a vorbit cu câteva dintre echipele prezente la eveniment despre afacerile lor și ce așteptări au pe viitor.
Majoritatea concurenților de astăzi au învățat, prin participarea la competiție, informații despre cum să facă bugete, cum să lucreze în echipă, cum să atragă finanțări și au văzut cum arată parcursul de la idee la prototip sau produs, printre altele.
Totodată, câțiva dintre ei au venit aici ca să atragă atenția sponsorilor și investitorilor pentru a face din ideile lor de afaceri o realitate.
Proiectele studenților s-au putut înscrie în competiție cu idei de afaceri din domenii ca:
- Agribusiness;
- Artă, cultură, media;
- Industrii creative, design și meșteșuguri;
- Inginerie, științe aplicate, IT&C, Tehnologie, AI;
- Comerț, import-export, e-commerce;
- Producție/Transformarea materiilor prime;
- Sport și outdoor;
- Afaceri sociale;
- Educație și dezvoltarea carierei;
- Turism.
Generare de idei de haine, jucării din materiale sustenabile și centralizarea aplicațiilor de fitness
Pentru început, am vorbit cu Alexandra de la A La Mode, proiectul echipei din Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, despre ideea lor de aplicație. A La Mode presupune scanarea hainelor și a utilizatorilor pentru sugerarea de idei de outfit-uri bazate pe mărimea corpului, nuanța pielii și condițiile meteo.
Pe parcursul lucrului la proiect, echipa A La Mode a învățat mai multe despre investițiile necesare pentru lansarea și menținerea unei astfel de aplicații și despre modul în care își pot deschide o afacere în sine.
Întrebată dacă există planuri pe viitor cu ideea de aplicație, Alexandra a spus că „în viitorul apropiat nu ne gândim neapărat să deschidem aplicația, dar poate ne vom întâlni peste câțiva ani și facem ideea realitate”.
Mai apoi, Naomi de la Elexpert (Universitatea de Vest Timișoara) ne-a spus despre platforma lor digitală, care conectează utilizatorii cu electricienii. Echipa s-a interesat, de-a lungul pregătirii pentru competiție, despre piață și despre competențele necesare pentru a fi antreprenor, a explicat studenta.
Isabella de la Planet Toys, proiectul UPB Centrul Universitar Pitești, a povestit pentru StartupCafe.ro cum a început ideea lor de afacere, de jucării tip blocuri fabricate din materiale reciclate.
„O mare problemă a noastră este poluarea, așa că ne-am decis să ajutăm cumva mediul și să facem bloculețele din plastic reciclabil, în special din PET-uri reciclabile. Ca să avem un impact destul de mare asupra planetei, ne-am decis să ne axăm mai mult pe educarea celor mici. Odată ce copilul învață să recicleze într-un mod amuzant și interactiv, o să continue obiceiul pe parcursul vieții” – Isabella.
Pentru Planet Toys a fost destul de grea realizarea prototipului și echipa a învățat să folosească programul CATIA, de inginerie și manufactură 3D. Totodată, logoul și materialele promoționale au fost făcute de la zero, fără folosirea inteligenței artificiale. Echipa vrea să deschidă o firmă de producție de jucării reciclate în viitor.

Mai apoi, Radu a vorbit despre ideea echipei sale de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, Fitness Hero, o platformă care îmbină alimentația, nutriția, antrenamentele și comunitatea într-o singură aplicație. Conceptul răspunde problemei de fragmentare a aplicațiilor din domeniul fitness, conform spuselor echipei.
„Există foarte multe aplicații, nu știm ce să alegem, nu știm de unde să începem și se pierde interesul” – Radu.
Studenții din spatele Fitness Hero spun că au învățat să lucreze cu deadline-uri, să fie mai creativi în crearea conceptului și să se adapteze la cerințele pieței, iar ei vor să continue cu transformarea conceptului în prototip și chiar într-un produs.
Grydio este proiectul Universității Politehnica din București și constă într-un dispozitiv inteligent, creat pentru prevenirea calamităților naturale și pentru salvarea oamenilor din zonele de risc. Irene a spus pentru comunitatea StartupCafe.ro că echipa sa a învățat să aibă multă răbdare în construirea proiectului și că vor să atragă finanțări în urma pitch-ului susținut în fața sponsorilor evenimentului.
Ultima, dar nu în cele din urmă, cu care am discutat a fost echipa VoltMech, proiect al echipei de la Universitatea Politehnica din Timișoara. Platforma VoltMech se axează pe vehiculele electrice ieșite din garanție, și este un serviciu de programări și intervenții pentru reparații, pe baza unui abonament, a explicat Daris, membru al echipei.
„Piața de mașini electrice este în plină ascensiune; ne-am gândit că este o idee foarte bună pentru că lucrurile se mai și strică și am veni cu ceva unic pe piață. Vorbim strict de mașini care au ieșit din garanție, pe astea ne-am baza mai mult, ăsta ar fi target-ul nostru” – Daris.
Echipa VoltMech a învățat să facă analize SWOT, să lucreze pe partea de programare, pe crearea unui site și câteva aspecte financiare. Studenții spun că așteaptă să vadă cum va decurge competiția.
Celelalte idei finaliste de la Gen E 2025
- BodyVerse – Universitatea Vasile Alecsandri Bacău – o aplicație medicală care stochează și oferă acces rapid la istoricul medical al utilizatorilor și la interpretarea analizelor;
- FOR – Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca – transformarea fructelor și legumelor nevândute în produse de îngrijire personală;
- La Piață - Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca – platformă online care conectează producătorii locali de produse artizanale și tradiționale cu clienți din toată țara;
- LibroPass – Universitatea din București – un „Netflix pentru cititori”: acces nelimitat la o colecție digitală de cărți, disponibile printr-un abonament;
- Mood Swing – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca – aplicație cu inteligență artificială și inginerie inversă pentru gestionarea sănătății emoționale;
- Safe Crop – Universitatea Politehnica București – dispozitiv dotat cu o cameră video și AI, care identifică pericolele de pe terenurile agricole;
- Studently – Universitatea din București – platformă gratuită pentru studenții din primul an, cu sprijin, îndrumare, oportunități de socializare și șanse de angajare;
- Vibe$tep – Universitatea Titu Maiorescu București – pereche de ochelari inteligenți cu senzori și AI, care detectează obstacole, recunosc obiecte și ghidează utilizatorii cu deficiențe de vedere sau de mobilitate prin vibrații și sunete.
Echipele din toată țara își susțin astăzi pitch-urile, ca mai apoi mâine, 28 mai, să fie înmânate premiile pentru primele locuri, în cadrul Galei JA – Investește în Educație.